-3°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

NOVA NADA ZA BUDUĆE MAME KOJE IMAJU PREKO 40: OVAKO država podržava vantelesnu oplodnju!

Proces se odvija po pravilniku Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE), neophodni su upitnik, testovi, rukavice, maske i distanca
 

Ženama koje su tokom vanrednog stanja napunile 42 godine, ali i svima koje će do 7. juna proslaviti taj rođendan, biće omogućena vantelesna oplodnja o trošku države, bez obzira na to što je zakon predviđao suprotno. Ujedno, to je jedna od mnogih novina kada je taj proces u pitanju, koji se ponovo izvodi već dve nedelje u celoj Srbiji, a posle prekida tokom vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa.

Ipak, neka se spreme svi koji čekaju da na taj način postanu roditelji jer su uvedene promene u taj segment medicine - maske, rukavice i distanca su sada obavezni.

OBAVEZNO PROČITAJTE

OD DANAS STUPA NA SNAGU: Okupljanje do 1.000 ljudi i publika na utakmicama

PREDSEDNIK FK ZVEZDA ČESTITAO POBEDU IGRAČIMA: Dominantno do treće uzastopne titule!

UDES O KOM PRIČA CELA SRBIJA: Koristio telefon i sve snimio!

VUČIĆ O KOSOVU I METOHIJI: Ja ne vidim kako možemo da se dogovorimo, a bez toga nema ni EU!

NESTOROVIĆ: Epidemija korone je GOTOVA!

MARIĆ: Mene iznenađuje KOLIČINA MRŽNJE! Oni sebe diskvalifikuju za OZBILJNU POLITIKU!

Ništa nije kao pre

Ništa više neće biti isto, a kako za Kurir objašnjava prof. dr Željko Miković, direktor prestoničkog GAK "Narodni front", gde se godišnje uradi 270 takvih procedura, pre dve nedelje je "Front" otvorio svoja vrata pacijentkinjama koje čekaju vantelesnu oplodnju. - Proces se odvija po pravilniku Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE), a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Konkretno, svaka pacijentkinja popunjava trijažni upitnik, koji ima 11 pitanja, o sopstvenom zdravstvenom stanju. Ako su odgovori negativni, onda se ona uključuje u program vantelesne oplodnje. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja na kovid, tada se rade testovi na koronavirus, a u nekim slučajevima može da usledi i provera antitela - priča taj stručnjak i dodaje da, ukoliko je test pozitivan, onda se žena isključuje iz čitavog postupka. Prema njegovim rečima, strogo se vodi računa o zaštiti pacijentkinja i zdravstvenih radnika.

- Sve mere zaštite moraju da se poštuju - nošenje rukavica, zaštitnih maski i distanciranje. Mi smo dosad pozvali 50 žena da nam se jave. I taj izbor smo prilagodili starosti pacijentkinja, odnosno više ih je starijih od 40 godina, bliže granici do 42. godine, kako im ne bi isteklo zakonsko vreme dokad mogu da konkurišu za taj medicinski proces o trošku države - navodi prof. dr Miković i nastavlja: 

Imaju pravo

- Svima je produžena mogućnost da se postupak uradi malo kasnije, tj. do kraja godine. Poštuju se i nova pravila Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za žene koje su tokom vanrednog stanja napunile 42 godine i one koje, u periodu od 30 dana nakon njegovog ukidanja, pune toliko godina da im se omogući sporovođenje procedure. Takođe, one imaju pravo i da im se zakaže i obezbedi pregled na drugostepenim komisijama kako bi mogle od Fonda i komisije da dobiju zeleno svetlo da se uključe u proces vantelesne oplodnje. Startovala je sa radom i drugostepena komisija, koja je tokom prošle nedelje imala 70 pregleda - obelodanio je on. Kako prof. dr Miković poručuje, žene neka se ne plaše jer su bezbedne u "Frontu".  

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti