3°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: Tanjug

DR STEVANOVIĆ: Ovo su jedina dva sigurna pokazatelja da ste inficirani!

- Infektivna klinika KCS zabeležila je naveći broj pregleda u 24 sata - više od 350 - izjavio je direktor te ustanove dr Goran Stevanović.

O OVOME SE PRIČA

KORONA PRESEK Dan sa najviše preminulih

MOMAK (26) IZ ARANĐELOVCA SE UBIO: Bio u samoizolaciji zbog korone!

UKIDA SE NOĆNI PREVOZ Beograd bez GSP od ponoći do četiri ujutru

OVO JE VAŽNO DA GRAĐANI ZNAJU: Ministar Mali u "Dobro jutro Srbijo"

DANAS STUPAJU NA SNAGU NOVE MERE: Lokali se zatvaraju tačno u 21 sat!

- Uglavnom su teški pacijenti, primili maksimalno koliko smo mogli, pa smo osvanuli i sa pacijentima na pomoćnim ležajevima. U intenzivnoj nezi sva mesta su popunjena, 15 ventilatora u punom pogonu. Kako se pacijenti stabilizuju, vršimo preraspodelu, tako da ulazimo u popodne i noć sa 10-ak odsto praznih kapaciteta - rekao je Stevanović.

On je dodao da se situacija menja iz sata u sat, stižu preteški bolesnici, te da je situacija maksimalno teška i neizvesna.

Stevanović je rekao i da jedna trećina pozitivnih na koronu zahteva bolničko lečenje, te da je onda jasno kakvo je to opterećenje.

Ukazao je da su sve kategorije su ugrožene, ali da je poseban problem sa mladima, koji ponekad ne žele da prihvate da i oni mogu da budu bolesni.

PROČITAJTE JOŠ...

IZRUČUJE SE NASILNIK IZ NOVOG SADA Ivan Kontić izlezi pred srpski sud

PREMINUO RATNI ZLOČINAC Tomislava Merčepa ubila opaka bolest

ONI SU HTELI DA PRODAJU OTADŽBINU Posle 80 godina isplivala lista izdajnika

- Ovo je situacija u kojoj niko ne može da nas zaštiti, osim nas samih, primenom mera zaštite - da smanjimo kontakte, uz pranje ruku, nošenje maske, držanje distance. Sve to znači manja verovatnoća da se razbolimo i da dođemo u bolnicu - rekao je Stevanović, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom. 

Stevanović je rekao i da roditelji decu, ni ako imaju prehladu, ne bi trebalo da ostavljaju babama i dedama na čuvanje.

Na pitanje šta raditi sa decom, Stevanović je ukazao da se radi o bolesti koja ima slične simptome kao kod svih infekcija.

Sem gubitka čula mirisa i ukusa nema pouzdanih pokazatelja za oboljenje, dodao je on.

- Najpouzdaniji pokazatelj jeste postojanje kontakta i rizični događaj. Činjenica je da deca imaju najlakšu kliničku sliku. To znači da i ako imaju prehladu ne treba ih ostaviti babama i dedama na čuvanje iako nemaju simptologiju - poručio je Stevanović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti