23°C

Beograd

KOJOJ GRUPI VI PRIPADATE? Žene sa ovakvim GRUDIMA imaju dvostruko veće šanse za dobijanje raka!

Nova istraživanja pokazuju kako guste ženske grudi, kod pripadnica lepšeg pola, povećavaju rizik za razvijanje raka dojke.

Radi se o grudima koje ne sadrže puno masnog tkiva, a žene koje imaju upravo takve grudi, prema naučnicima imaju dva puta veće šanse da dobiju rak. Kako nadalje ističu, gusto tkivo otežava da se ćelije raka uoče mamografijom.

Do ovih rezultata se došlo nakon što su pregledani lekarski kartoni čak 18 hiljada žena, kojima je dijagnostifikovan rak dojke. Zatim je pregledano njih još 184 hiljade žena istih godina, ali bez ikakvih simptoma ove bolesti. Sve žene potom su svrstane u jednu od sledeće 4 kategorije: s potpuno masnim grudima, uglavnom masnim, umereno gustim i pretežno gustim grudima.

Tako je izračunato da je čak 39 posto slučajeva raka dojke, pre menopauze, moglo biti sprečeno da su žene imale manje gusto tkivo. Rezultati su bili isti za nešto više od četvrtine žena, obolelih nakon menopauze.

- Podaci pokazuju kako je gustoća dojki jak i zajednički faktor rizika za dobijanje raka - otkrivaju stručnjaci.Za razliku od masti, koja je transparentna pri skeniranju grudi, gusto tkivo je čvrsto te tako otežava da se vidi kroz njega. Kada dobijete na težini, grudima dodajete masno tkivo i tada su one manje guste, ali onda višak kilograma predstavlja svojevrsni rizik.

Procenjuje se da oko 60 posto mlađih i malo manje od 50 posto starijih žena ima ovakve grudi.

Neka vam vaše zdravlje uvek bude na prvom mestu pa se za proveravanje gustine i dobijanje dodatnih saveta posavetujte s doktorom.

Izvor: Index.hr
Foto: drmaljkovic.com

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar