30°C

Beograd

KORISNI SAVETI ZA SVE RODITELJE: Evo u kojim slučajevima dete treba voditi lekaru, a kada možete upotrebiti narodne recepte!

Generacije dece su odrasle bez lekara i domova zdravlja, te je jasno da je za uobičajene bolesti prva pomoć kod kuće. Ipak, dilema koja se javlja je kako pomoći detetu i kada ga treba odvesti na pregled kod stručnjaka.

Doktorka Radmila Kosić, načelnica pedijatrije beogradskog Doma zdravlja Zvezdara, otkriva istine i zablude o lečenju mališana.

- Sve greške koje roditelji prave, prave iz najveće ljubavi, te im ne treba zameriti. Njihova deca su njihovo najveće blago i velika je odgovornost nas lekara, kada nam neko poveri to najvrednije što ima. Iako se roditelji osećaju sigurnije kada dete dovedu na pregled, u nekim slučajevima prvu pomoć treba ukazati mališanima kod kuće. Kod lekara treba da dođete svaki put kada mislite da je vaše dete bolesno toliko da treba da ga pregleda doktor - objašnjava za "Blic" dr Kosić.

Povišena temperatura

Povišena temperatura je znak zrelog normalnog imunološkog odgovora na infekciju. Nije svaka temperatura znak ozbiljnog oboljenja.

- Moramo zajedno sa roditeljima da definišemo šta je temperatura koja treba da nas zabrine i da odmah odemo kod lekara, a sa kojom možemo da se izborimo sami. Svaki roditelj treba prvo da da detetu sirup za temperaturu u odgovarajućoj dozi. Najčešća zabluda vezana za dozu sirupa je što se lekovi doziraju prema kilaži, pa pri svakoj poseti pedijatru treba pitati koliku dozu leka treba da popije moje dete, a ne da čitamo iz uputstva. Naša deca su uglavnom subdozirana - objašnjava dr Kosić.

Pre odlaska lekaru dete treba napojiti tečnošću i raskomotiti ga.

- Kada je temperatura 38,5, roditelji treba da daju lek detetu. Najčešće su to virusne infekcije, koje se javljaju sa suznim očima, curenjem iz nosa, suvim kašljem koji kasnije sazri. Dete s malom temperaturom koje se ne ponaša uobičajeno je mnogo bolesnije od onog sa 39 koje je raspoloženo. Visoka temperatura kod deteta ispod tri godine uvek zahteva pregled lekara, a ako dolazi uz povraćanje i osip, znak je za uzbunu - objašnjava doktorka.

Povrede

U poslednjih 10 godina pedijatri ne viđaju ozbiljne povrede kod dece nastale usred igre napolju, jer mališani sve više vremena provode uz telefon i kompjuter.

- Niko ne pada s drveta jer se niko i ne penje. Kada dete udari glavom, treba da ga pogleda lekar, čak i ako je u pitanju pad s male visine, jer može da dođe do potresa mozga i krvarenja. Pad sa bicikla je opasan jer kod udarca guvernale u stomak mogu da se jave traume pankreasa. Ako rana krvari, povrede isprati vodom i sapunom, previti čistom gazom i odvesti dete kod lekara - savetuje dr Kosić.

Pravilna upotreba antibiotika da bi lek delovao

Velika upotreba antibiotika dovodi do rezistentnosti, pa je veoma važno da ona bude pravilna kako bi lek mogao da deluje onda kada je stvarno potreban. Pritisak roditelja na pedijatre prilikom prepisivanja ovih medikamenata je veliki, jer se oni osećaju sigurnije misleći da neće doći do komplikacije bolesti. Naša sagovornica ističe da takvim ponašanjem ne pomažu već odmažu svojoj deci.

- Imamo preveliku upotrebu antibiotika i vrlo brzo ćemo doći u situaciju da nećemo imati čime da se lečimo zato što sve što imamo u arsenalu smo upotrebili. Nijedan nov antibiotik nije napravljen poslednjih 20 godina. Veliki je pritisak roditelja na pedijatre i vrlo često ćete čuti nakon što izađu iz ordinacije "džabe smo dolazili, nismo dobili ništa". Ali roditelji ne shvataju da su dobili pregled visokospecijalizovanog stručnjaka, pregled krvne slike, pregled urina, savet. Dete koje ima bolest koja se ne leči antibioticima zahteva kućnu negu. Imate decu koja popiju 100 kutija antibiotika godišnje, to je dva puta mesečno, a to ne bi trebalo da bude tako - priča dr Radmila Kosić.

Lekovi protiv bolova

Često se misli da će lek protiv bolova sprečiti doktora da dijagnostikuje bolest, pa roditelji ne daju deci lekove, već ih puštaju da trpe tegobe. Doktorka Kosić kaže da to nikako ne treba da radite.

- Ako mališana boli uvo, treba mu dati lek. Ništa se neće promeniti situacija na tom uvetu, zapaljenski proces će imati sa bolovima ili bez njih - ističe naša sagovornica.

Povraćanje

Iako zabrinuti roditelji očekuju da će kod lekara dobiti čudesan lek koji zaustavlja tegobe izazvane povraćanjem i prolivom, on ne postoji. Bakini recepti ovde najbolje pomažu.

- Kada dete ima proliv i povraćanje, lagano na pet minuta treba da se poji, da se ne tera da jede. To što jede treba da bude ono što svaka naša baka zna šta se jede kada stomak nije u redu, malo slane supe, prepečen hleb, suvi keks. Magičan lek ne postoji, već dijeta i pojenje - objašnjava Radmila Kosić.

Govor

Najvažnije je da li vas dete razume i da li reaguje na zvuke normalno. Ako niste sigurni, testirajte ih.

Ako mu stavite loptu i kocku i kažete donesi loptu, da li će doneti loptu? To je test koji pokazuje da li vas dete razume. Mnogo razgovora sa decom znači i rano progovaranje. Sa decom mora da se priča pravilno. Roditelj treba da govori normalnim govorom, normalnim tonom, da mu se obraća rečenicama koje koristi u svakodnevnom govoru - savetuje lekarka.

Vid

Sva mala deca su prirodno dalekovida pa predmete drže bliže nego što bi trebalo. Nemojte se zabrinuti i posumnjati u loš vid ako mališan gleda televizor preblizu.

Međutim, sve češće se kod dece javlja strabizam.

- Kod mališana je najčešći lažni strabizam. To je poremećaj vida kod dece sa takvom anatomijom lica da se čini da jedno oko dublje zalazi ka nosu. Naglo nastali strabizam treba obavezno da pregleda oftalmolog. U četvrtoj godini je obavezan pregled oftalmologa, pa čak i u drugoj ako postoji neka urođena anamneza kod roditelja - priča dr Kosić.

Hod

Sa šest meseci dete treba da sedi, posle devet da stoji, a prohodavanje je uobičajeno nakon 12. meseca. Ipak, ako vaš mališan odstupa od ovog pravila, ne stavljajte ga nasilno na noge.

- Vežbanje hoda ne pospešuje prohodavanje. Rano postavljanje na noge može da dovede do krivljena potkolenica i deformiteta kuka - priča dr Kosić.

Izvor:Blic.rs
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar