28°C

Beograd

OZBILJNO UGROŽAVATE SVOJ ORGANIZAM: Često žvaćete žvaku, a niste ni svesni koliko je to opasno!

Poznato je da su aditivi opasni po zdravlje. Nanovija istraživanja su pokazala da i kada jedete hleb ili žvaćete žvaku ozbiljno ugrožavate svoj organizam.

Dugoročno izlaganje popularnim aditivima može da ošteti imuni sistem, pa je samim tim vaše telo izloženo različitim infekcijama, piše Daily Mail.

Naime, titanijum dioksid, koji se u namirnicama pojavljuje kao E171, oštećuje bakterijsku strukturu unutar creva, što uslovljava loše varenje i apsorpciju hrane. Štetne bakterije na taj način lako dospevaju u unutrašnjost organizma i polako ga uništavaju.

Naučnici su izložili bakterije tankog creva dejstvu aditiva srazmernom onom koji se nalazi u jednom obroku. Otkrili su da dobre bakterije creva bivaju uništene i da se remeti njihov balans u odnosu na loše bakterije, a to značajno ometa proces varenja.

Hronična izloženost aditivima uništava izraštaje u crevima koji su odgovroni za apsorpciju hranljivih materija (tzv. mikrovili).

Titanijum dioksid je aditiv koji je teško izbeći, jer se nalazi u mnogim namirnicama. Ali mi smo rešili da detaljnije informišemo ljude koje to namirnice ga najviše sadrže – kaže koautor studije Grečen Maler.

Ovaj aditiv se najčešće pojavljuje da bi hrani dao održivost i belju boju, pa ga možete naći u hlebu, krofnama i ostalim namirnicama od testa. On se, takođe, može uneti putem paste za zube i sredstava za ličnu higijenu. Titanijum oksidi se nalaze i u mnogim proizvodima od plastike, pa bi ljudi trebalo da izbegavaju predmete koji se od nje prave. Titanijum dioksid se u najvećoj meri nalazi u slatkišima, pa se preporučuje da se oni isključe iz upotrebe – savetuje profesor Maler.

Telegraf
Foto: Thinkstock

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar