20°C

Beograd

ODUMIRANJE KANDIDE: Šta ako se kandida ne predaje?

Iako se u medicini smatra infekcijom, kandida je zapravo stanovnik našeg tela i u normalnim uslovima, mada u manjem broju i obimu. Zato je infekcija kandidom zapravo patološko stanje koje je nastalo zbog preteranog rasta gljivica kandide u organizmu, zbog čega organizam reaguje kao na infekciju.

U tom slučaju mogu se javiti pospanost, iscrpljenost, loš zadah, beli jezik, maglovit vid, hronične infekcije, problemi sa varenjem (nadutost i gasovi), slab imunitet, neutaživa želja za slatkim.

Javlja se u ustima, kod žena na ginekološkim organima, crevima i organima za varenje. Ukoliko se kandida ne leči, može proći kroz zidove creva kada ulazi u krvotok i izaziva infekciju celog organizma. U tom slučaju remeti PH vrednost organizma i može izazvati još teže poremećaje, pa prema nekim tvrdnjama i rak. Neophodno je lečiti je čim se utvrde prvi simptomi odgovarajućim lekovima i ishranom. Ipak, kandida se ne predaje lako. Kada počne njeno lečenje, ona može izazvati pravu pometnju u organizmu sa još težim simptomima zbog čega pacijenti često napuštaju dijetetski plan i lečenje, tvrdeći da ne pomaže. Ipak, to što se tada dešava nije loš plan lečenja, već takozvano – odumiranje kandide i može se sprečiti a i lečiti ukoliko do njega dođe.

Koji su simptomi odumiranja kandide?

Slični su simptomima infekcije kandidom, a to su – glavobolja, mentalna konfuzija, maglovitost, konstipacija ili dijareja, gasovi, nadutost, nervoza, ubrzan rad srca, pospanost, želja za slatkim, osip i češanje, otečene žlezde, vrtoglavice, gorušica, nedostatak apetita uz želju za naročitom vrstom hrane – slatkom, osetljivost na određenu vrstu hrane, suvoća usta, bolno grlo, problemi sa disanjem, neprijatan miris tela, znojenje, stalno blago povišena temperatura i bolovi u zglobovima. Ovi simptomi mogu se javiti pojedinačno ili čak i udruženo u više nivoa intenziteta, zbog čega je često prisutno pogrešno dijagnostikovanje neke druge bolesti ili poremećaja pre nego što se dođe do onog pravog uzroka.

Šta izaziva neprijatnosti zbog odumiranja kandide?

Iako je logično da kandida ispušta veliku količinu toksina u krvotok prilikom odumiranja, a da ti toksini izazivaju poremećaje u organizmu, u suštini se oni mogu izbeći ili smanjiti, a isto tako pojačati ukoliko se lečenje kandide ne sprovodi na pravi način.

Najčešće greške koje prave pacijenti prilikom lečenja organizma od kandide su:

Pacijenti ne sprovode čišćenje debelog creva prilikom tretmana – detox tretman. Samim tim što kandida izaziva probleme jer je u crevima i tamo ispušta otrove kada odumire, jasno je da se ti otrovi svakodnevno moraju izbacivati iz creva. Ukoliko se zadrže u crevima, bez čišćenja, izazivaju zatvor, sa smenjivanjem dijareja a vremenom je moguće izazvati i trovanje krvi. Zato je neophodno svako lečenje kandide pratiti detox tretmanima. Najbolje metode za to su prirodni načini za pražnjenje creva napicima ili posebnom vrstom lekova.

Uzimanje velike količine lekova protiv kandide ili kombinovanje više vrsta – ljudi ponekad žele da što pre sebi pomognu i tako čine potpuno suprotne stvari od onih koje su dobre i korisne. Tako se nekada i preteruje sa terapijom ili se uzima više različitih vrsta lekova, od kojih neki i nisu uopšte efikasni a mogu ispuštati toksine u organizam i dodatno naneti štetu. Mnogo je bolje uzimati jednu terapiju ili se okrenuti prirodnim lečenjima i preparatima.

Pogrešna ishrana – mnogi pacijenti koji pate od infekcije kandidom zapravo ne znaju da se i ishrana mora promeniti zajedno sa uzimanjem terapije. Tako se dešava da pacijenti uzimaju pogrešnu vrstu hrane ili začina koji izazivaju još veće promene u organizmu i dodatne probleme nego sama kandida. Kako bi se to sprečilo treba uzimati više tople i do pola prerađene hrane (nikako sirovu ili fermentisanu), pijte dosta vode i nikako nemojte uzimati šećer. Kandida se njime hrani i zato i „traži“ slatko, što se rezultira pojačanom željom za slatkišima.

Zaboravljaju na prirodne lekove protiv kandide – a to je kokosovo ulje. U prirodi ne postoji ništa efikasnije od njega za lečenje infekcije kandidom, pa uzmimajte ga što više. Pored njega, dobro je uzimati žen-žen za smirenje organizma, aloa veru, kolonidnu vodu i alkalnu vodu koju treba piti preko celog dana.

Prave drastične greške u ishrani i životnim navikama – iako lečenje kandide podrazumeva i izvesne promene u organizmu i životnim navikama, telu je teško da se na to navikne, pa izbegavajte da preko noći izbacite određenu vrstu hrane ili uvedete nove začine i bilje u ishranu.

Izuzetno je važno pratiti promene i ponašati se u skladu sa njima, ali u isto vreme smirivati nervozu i bes i nestrpljenje. I dišite duboko. Kiseonik je najbolji borac protiv kandide i svih ostalih gljivica, pa dajte svom organizmu što više kiseonika disanjem.

kodren.com
foto:arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar