24°C

Beograd

OBRATITE PAŽNJU: Menstruacija mnogo govori o zdravlju žene!

Svaki detalj u vezi sa ciklusom je vrlo važan.

Menstruacija, iako je zajednička karakteristika ženskog roda, definitivno se razlikuje od žene do žene. Glavne razlike se odnose na učestalost, trajanje i naravno, bol. Ono što je najvažnije jeste da menstruacija ukazuje na zdravlje žene, zato obratite pažnju na simptome koje prate vaš ciklus.

Ovo su najosnovniji znaci koje treba da sledite.

- Boja - dr Alisa Vaiti, holistički zdravstveni savetnik i nutricionista, kaže da postoje tri vrste boje menstrualnog sadržaja:

- pire od borovnice (ukazuje na visok nivo estrogena i podrazumeva teži ciklus od normalnog, jer je materica deblja od uobičajenog stanja)

- boja džema od jagoda (taj slučaj ukazuje na nizak nivo estrogena, i vezuje se za upotrebu kontracepcije)

- sok od brusnica (to je boja zdravog ciklusa i ne ukazuje ni na kakav zdravstveni problem).

- Učestalost - ukoliko se dešava da pomalo krvarite tokom ciklusa, razlog tome mogu biti hormonski disbalans, stres, infekcija, ili u krajnjem slučaju tumor grlića materice ili jajnika. Obavezno se obratite ginekologu, ako se ovakva manja krvarenja ponavljaju.

- Bolovi - menstrualni grčevi tokom ciklusa su normalna pojava. Međutim, problem nastaje ukoliko ti grčevi traju duže od dva dana. Ozbiljni menstrualni bolovi zahtevaju hitnu medicinsku pomoć, jer mogu ukazivati na određene komplikacije.

Happytv.tv
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar