25°C

Beograd

ODLIČAN ANTIOKSIDANS: Otkrijte magično dejstvo ZELENOG ČAJA!

Istorija zelenog čaja je zaista duga jer se u Kini upotrebljava više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska poslovica da je “bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja”. Zeleni čaj možete da konzumirate sa limunom ili da ga mešate sa drugim aromatičnim biljem radi neutralizacije gorkog ukusa, mada je najbolje popiti ga bez ikakvih dodataka.

Osnovno dejstvo zelenog čaja, kao i svih drugih napitaka koji sadrže kofein, jeste povećanje budnosti i saznajnih kapaciteta. Većina energetskih pića upravo sadrži kombinacije kofeina i šećera, tj. stimulator i gorivo koji omogućavaju povećanu budnost.

Antioksidansi u zelenom čaju su nekoliko desetina puta efikasniji od vitamina C i E, koji važe za dobre antioksidanse. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala, i time pomažu u borbi protiv starenja. Oni sprečavaju nastanak i širenje malignih ćelija, odnosno, ćelija raka.

Takođe, snižava nivo holesterola, sprečava razvoj karijesa, koristan je kod infekcija, prehlada. Studije pokazuju da ekstrakt zelenog čaja stimuliše metabolizam i pomaže pri sagorevanju masti. Neke studije ukazuju na delotvornost kombinacije zelenog čaja i kofeina u smanjenju i održavanju telesne mase, kod predgojaznih i umereno gojaznih osoba.

Happytv.tv
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar