13°C

Beograd

ČUVAJTE ZDRAVLJE: Beli luk rešava ove probleme

Pored toga što je beli luk odličan začin za jela, prvenstveno zbog specifičnosti svoga mirisa i ukusa, on je savršen u borbi protiv mnogih bolesti i tegoba.

Beli luk ubija bakterije, jača imuni sistem, ali rešava i ove probleme.

- Podstiče rast kose - alicin koga beli luk ima u sebi, stimuliše rast kose. Zato, ako imate tanku kosu ili vam ona opada, beli luk je pravo rešenje za vas. Iseckajte ga sitno, pomešajte sa maslinovim uljem i utrljajte u koren kose. Ostavite da odstoji desetak minuta, pa isperite kosu. Poželjno je da, ukoliko imate osetljivu kožu glave, konsultujete dermatologa.

- Sprečava prehladu - da biste sprečili pojavu prehlade ili se izlečili od postojeće, u šolju ključale vode stavite malo iseckanog belog luka i ostavite da se prohladi. Nakon toga, procedite, i u vodu dodajte malo meda ili đumbira da biste pojačali ukus.

- Rešava problem atletskog stopala - beli luk efikasno utiče na rešavanje problema atletskog stopala. Tretman koji treba da primenite jeste da svako veče pre spavanja operete noge u mlakoj vodi u koju ste dodali izgnječeni beli luk.

- Leči herpes - tanko iseckajte beli luk na listiće i nanesite na mesto zahvaćeno herpesom. Ostavite da deluje 10 minuta, nakon toga sklonite sa mesta zahvaćenog herpesom i isperite mlakom vodom. Proces ponovite pet puta u toku dana, a ukoliko je reč o većem herpesu, tretman radite dva dana.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar