19°C

Beograd

ČESTO SE OSEĆATE ISCRPLJENO? Možda vam nedostaje ovaj MINERAL

Retko kada se može u javnosti čuti da je kalijum vitamin koji, ako nedostaje vašem organizmu, može izazvati određene zdravstvene probleme. Kalijum je neophodan i važan za kardiovaskularni sistem, mišiće i normalno funkcionisanje nervnog sistema.

Najviše ga ima u belom pasulju, dinjama, avokadu i bananama. Preporučeni dnevni unos ovog minerala je 4.700 mg dnevno, ali i u ovom slučaju može doći do nedostatka kalijuma u organizmu pa je neophodno posavetovati se sa lekarom. Ako imate neki od ovih simptoma velika je verovatnoća da vašem organizmu nedostaje kalijum.

Slabost mišića

U nedostatku kalijuma, osećate slabost i bol u mišićima. Zato se preporučuje da se pojede banana pre vežbanja mišića koja će vam dati snagu da izdržite trening. Ona je idealna zamena za ishranu i nakon treninga pa se preporučuje barem jedna banana.

Osećate se uvek iscrpljeno

Svaka ćelija u našem organizmu treba kalijum da bi ​​funkcionisala, a nedostatak izaziva iscrpljenost i umor. Stoga, ako se osećate umorno i iscrpljeno uprkos dovoljnom spavanju tokom noći, verovatno da vam nedostaje kalijum. Nedostatak kalijuma izaziva mučninu i gubitak svesti ili osećaj da vam ponestaje vazduha.

Imate visok krvni pritisak

Kalijum opušta krvne sudove i nedostatak kalijuma čini da naš krvni pritisak raste.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar