19°C

Beograd

OTKRIVAMO: Ovo su najveće zablude o VAGINI u koje veruju sve žene!

Dok se često piše o prosečnim, poželjnim i izmerenim dimenzijama muških polnih organa, čini se da je vagina kao organ prava misterija, odnosno taj reproduktivni organ prate brojni mitovi koji nemaju veze s istinom. Neki od njih su da je vagina devica izuzetno uska, nakon gubitka nevinosti vagina je trajno proširena, seks s brojnim partnerima širi vaginu i rađanje nepopravljivo povećava taj organ.

Takve tvrdnje nemaju veze sa naukom, kao ni sa samom anatomijom ženskog polnog organa. Stručnjaci objašnjavaju da bi za bolje shvatanje trebalo da vizualizujemo vaginu kao peškir uguran u čarapu kojeg pridržavate dlanovima. Peškir predstavlja složeno mišićno tkivo vaginalnog zida, čarapa je sama vagina, a dlanovi su mišići karlice koji okružuju vaginu.

Nema užih i širih, uzbuđenjem se vagina prilagođava penisu

Vaginalni mišići su izuzetno elastični, i ponašaju se kao rastegljiva guma, a čak i da se rastegnu do svog maksimuma, oni se poput elastične gumice brzo vraćaju u svoj prvobitni oblik. Upravo to objašnjava kako se vagina širi tek privremeno. Vagina se pri seksualnom uzbuđenju, za razliku od penisa opušta i vlaži da bi olakšala penetraciju i na kraju oplodnju - zamislite opuštanje dlanova (mišića) koji pridržavaju čarapu (vaginu).

Ginekolog (kao ni partner) ne može da zna koliko je žena imala partnera

Bilo da je žena porno glumica, ili neko ko je seks praktikovao tek par puta - ne postoji način da ginekolog zna ili pretpostavlja s koliko je žena muškaraca spavala.

Nakon porođaja vagina se vraća u normalu nakon šest meseci

Iako porođaj podrazumeva dete prosečne težine od 3,5 kg koje izlazi iz vagine - mišići su i tome sposobni da se prilagode. Ono što u retkim slučajevima može da se dogodi je da se već oslabljeni mišići karlice ne vrate u "formu" nakon porođaja, ali to je retko i većina vagina je nakon šest meseci od porođaja ista kao i pre.

Jedini problem koji kod porođaja može da nastane je pucanje perineuma, koji je češći kod porođaja s epiduralom, kao i kod porođaja u ležećem položaju. Često lekari forsiraju ubrzanje porođaja, što može da rezultuje i pucanjem perineuma, ali jednostavnom logikom - to se kasnije samo zašije.

Teskoba doprinosi tome da je vagina uža

Budući da je reč o mišićima koji se kod uzbuđenja opuštaju, činjenica je da je "uskost" najčešće posledica teskobe i neopuštenosti žene, što na kraju nije nešto što njen partner želi.

Izvor: express.hr
Foto:VojoJeZver

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar