0°C

Beograd

ČESTO VAS IZ SNA PROBUDI TRZAJ? Evo ZAŠTO je to tako i KAKO DA TO SPREČITE!

Svi vrlo dobro znamo onaj odvratan osećaj kada nas tokom noći iz prelepog sna probudi sopstveno trzanje rukama, nogama ili pak čitavim telom. Ti trzaji u snu povezani su sa živcima, odnosno živčanim nadražajima, ali to ne znači da signalizuju neku bolest.

Reč je o fiziološkoj reakcij koja se najčešće događa kada se mišići opuštaju, odmah na početku sna. Trzaji su učestaliji i jači što ste umorniji, što ste više pod stresom, napeti ili uzbuđeni.

Te živčane mišićne reakcije povezane su i sa snovima. Ukoliko sanjate bilo kakvu aktivnost, pokret, veća je mogućnost da će vam se trzati i pojedini delovi tela. To je snaga podsvesti koja ostaje budna i kada mi spavamo. Isto će se dogoditi i ako vas bole delovi tela - trzaji će u tom slučaju biti reakcija vašeg tela na bol i tako ćete smanjivati neugodnost.

Trzanje u snu vas možda neće ni probuditi, ali ako ne spavate sami, možda probudite svog partnera ili partnerku. Kako biste doskočili trzajima, lekari savetuju nekoliko stvari:

1. Izbegavajte stresne situacije jer su veliki neprijatelj zdravlju.

2. Pre spavanja popijte lipov čaj ili sličnu biljnu mešavinu kako bi se telo opustilo pre nego što legnete.

3. Topla kupka pre sna pomaže kod opuštanja tela.

4. Pokušajte da ležete na vreme i da spavate po osam sati dnevno.

Ako su trzaji učestali i zabrinjavaju vas, možete da potražite savet lekara, ali činjenica je da se poznate bolesti nervnog sistema retko očitavaju na taj način.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar