22°C

Beograd

OTKRIVAMO: Kako da se rešite suve kože uz pomoć ovsene kaše?

Opšte je poznato da na kozmetiku znamo da potrošimo dosta novca, međutim, ponekad je red i na štednju. Tada se možemo osvrnuti prirodnim kozmetičkim proizvodima koji ne koštaju mnogo, a koji mogu da učine čuda za našu lepotu kada ih koristimo kako treba. Jedna od tih opcija je ovsena kaša koja je najbolja laternativa pilingu za kožu lica i maskama.

Pored toga što predstavlja zdrav doručak, ovsena kaša je sjajna i za rešavanje problema na koži, posebno suvog tipa koji se peruta.

Koje su prednosti ovsene kaše?

Upotreba ovasa u kozmetičke svrhe datira još iz 2000. godine p.n.e., kada su se kupke u ovasu u Egiptu koristile kao lek protiv različitih kožnih oboljenja. Relativno skoro je ovas prihvaćen i kao “siguran i efektivan sastojak I kategorije”, dok je 2003. dobio “titulu” zaštitnika kože. Bogat antioksidansima, vitaminima, mineralima i antiinflamatornim svojstvima, mnogi kvaliteti koji ovsenu kašu čine sjajnom opcijom za doručak čine ovu namirnicu dobrom i za kožu.

Za njihovo pozitivno svojstvo su zadužena dva sastojka: avenantramidi i lipidi. Prvi čine grupu fenoličnih antioksidanata koji su antiinflamatorni i mogu pomoći u sprečavanju svraba i iritacija, dok lipidi hidriraju i jačaju barijeru kože, što je krucijalno za borbu protiv suvoće, ali i ozbiljnijih problema poput ekcema ili dermatitisa. Ovas je takođe bogat saponinima koji se često mogu pronaći u mlevenim mahunarkama i koriste se za šampone, paste za zube i tečne deterdžente jer daju finu teksturu.

Koji su najboji načini za korišćenje ovasa u svrhu lepote?

Najlakši način da ga upotrebite jeste da prirpemite kupku sa ovasom. Napunite kadu toplom (ne vrelom) vodom i sipajte šolju običnih ovsenih pahuljica. Lezite u tu vodu i opustite se na 15 do 30 minuta.

Drugi način uključuje pravljenje piling-maske. Sameljite obične ovsene pahuljice tako da dobijete konzistenciju poput brašna. Dodajte malu kašiku meda i tople vode i pomešajte u finu pastu. Nanesite smesu na lice i jednako raspodelite i sačekajte par minuta. Nežno umasirajte u kožu kružnim pokretima pre nego što je skinete uz pomoć mlake vode.

Možete napraviti i piling za celo telo: sameljite ovsene pahuljice kao u prethodnom savetu, a zatim im dodajte malo kokosovog ulja, braon šećera i vode. Ovaj piling je sjajan za bilo koje godišnje doba jer osvežava kožu, uklanja mrtve ćelije i čini kožu mekšom i sjajnijom.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar