8°C

Beograd

Oprez: AKO OVAKO TRETIRATE KOSU UVEK ĆE VAM BITI OŠTEĆENA!

Vremenski uslovi

Zimi smo izloženi toploti u zatvorenom prostoru, dok se napolju suočavamo sa ekstremno niskim temperaturama. Takve temperaturne razlike takođe čine kosu dehidriranom, bez sjaja, krtom i lomljivom.

Feniranje

Česta izloženost izvorima toplote, poput fena, prese i pegle za kosu, čine vašu kosu lomljivom. Nakon takvih tretmana kosa možda izgleda lepo, sjajno i negovano, ali ako se često fenirate vlas postaje krta i lomljiva.

Feniranje ne mora nužno da bude štetno za kosu. Pravilnom upotrebom fena i četke mogu se smanjiti i izbeći oštećenja dlake. Osnovno je ne približavati previše fen uz cetku, topao vazduh usmeriti niz dlaku tako da zatvara kutikulu,i prilagoditi temperaturu i brzinu izduvavanja. Poželjno je dozvoliti kosi posle feniranja da se prohladi i prilagodi spoljašnjoj temperaturi pre izlaska na hladan vazduh. Na trzištu postoje i preparati koji štite dlaku i krajeve od visoke temperature i hladnog vazduha.

Hormoni

Kontraceptivne pilule, trudnoća i menopauza takođe mogu imati negativan uticaj na kosu. Ukoliko to primetite, obavezno se posavetujte sa lekarom i ništa ne prepuštajte slučaju.

Pogrešan šampon

Nisu svi šamponi isti. Vot apeluje na žene da nikada ne koriste šampon svog partnera. “Bolje je i da isperete kosu nekoliko puta čistom vodom nego da rizikujete koristeći šampon koji vam ne odgovara”, savetuje Boban.

Ako želite lepu,zdravu i sjajnu kosu, pravilan izbor šampona, regeneratora, maski…je od izuzetnog značaja. Na tržištu postoje šamponi prilagođeni različitim vrstama i tipovima kose i temena.

Ako niste sigurni kom tipu pripada vaša kosa, posavetujte se sa frizerom koji će vam pomoći da pravilno izaberete preparate za negu i stajling tako da odgovaraju vašim potrebama. Izbegavajte savetovanje sa trgovcima u drogerijama, jer oni ipak ne poznaju proizvode koji se nalaze u radnjama .Takođe, najbolje bi bilo, ako to sebi možete da priuštite, da preparate za negu nabavite od vašeg frizera, koji poznaje vašu kosu, a takođe i preparate sa kojima radi. Profesionalni šamponi jesu nesto skuplji, ali su obično koncentrovani i jako dugo traju, tako da se investicija na duže staze isplati, a dobićete mnogo kvalitetniji preparat,vaša kosa će biti zdrava i sjajna a vi samim tim zadovoljniji i sigurniji u sebe.

Češljanje mokre kose

Kosa je najosetljivija kada je mokra – zapamtite to! Ovo neće nužno isušiti kosu ali će i te kako oštetiti krajeve. Prema rečima frizera, najbolje bi bilo da to učinite nakon sušenja kose. Mokra kosa je elasticnija i rastegljva. Zdravu kosu nema potrebe raščešljavati posle pranja. Posle stavljanja balzama, kondicionera ili maske dovoljno je dobro isprati pod jačim mlazom vode od korena prema krajevima i blago proći prstima kroz kosu u istom pravcu. Mlaz vode ce već sam razmrsiti kosu, a prsti pripomoći ako negde zapne. Na ovaj način izbećićete istezanje i kidanje dlake. Takođe treba odabrati i odgovarajuću četku za češljanje koja neće kidati vađe krajeve.

Lepotaizdravlje.com
Foto;Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar