27°C

Beograd

PRAVILA ZA JEDNOSTAVNU NEGU: Nekoliko koraka do ZDRAVIH noktiju

Ukoliko često lakirate nokte ili stavljate gel moguće je da će doći do oštećenja. Kako biste sebe poštedeli različitih neprijatnosti, poput neurednih i ispucalih noktiju, počnite od menjanja osnovnih navika i sačuvajte vašu nokatnu ploču.

Evo šta je potrebno da uradite:

Vodite računa o ishrani

Na noktima često možemo “pročitati” stanje u kom se nalazi naš organizam, pa svakako povedite računa o ishrani. Za jače nokte preporučuju se zeleno povrće, mleko, sir, semenke suncokreta i smeđi pirinač.

Redovno koristite kremu za ruke

Ovo je od izuzetne važnosti – kremu na ruke nanosite nekoliko puta dnevno i obavezno je utrljajte u nokte i predeo oko njih.

Ne koristite nokte kao alat

Nismo ni svesni, ali pomoću noktiju radimo svašta – otvaramo flaše, cedimo bubuljice ili otvaramo koverte. Naravno, sve ove radnje itekako štete našim noktima pa bi bilo poželjno bar malo se kontrolisati kako ne biste dodatno oštetili vaše nokte.

Koristite odstranjivače laka bez acetona

Ukoliko volite da menjate boje lakova za nokte, obavezno ih skidajte uljanim odstranjivačem koji u sebi ne sadrži štetne materije, poput acetona. Naravno, idealno bi bilo ukoliko se jedno vreme suzdržite od lakiranja noktiju.

Izvor: Lepota&zdravlje
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar