9°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

OBRATITE PAŽNJU: Šta kada dete mora u izolaciju - pitanje koje muči zaposlene roditelje!

Ukoliko kod učenika postoji sumnja ili dokaz da je zaraženo virusom korona, samoizolacija se preporučuje i njemu, celom odeljenju, ali i roditeljima dece.

Otkako je krenuo povratak u školske klupe sporadično su se javili i slučajevi ili sumnje na virus korona kod nekoliko mališana u našim školama. U tim okolnostima dete, ali i cela grupa mora u izolaciju. Postavlja se pitanje - šta roditelj onda može da radi? Koje opcije postoje na raspolaganju, ali i kolika plata može da bude u tom slučaju?

"U situaciji kad je detetu zbog zaraze virusom korona određena samoizolacija i roditelju se određuje samoizolacija i privremena sprečenost za rad zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini. Naknadu zarade obezbeđuje poslodavac i prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju iznosi 65 odsto", rekli su iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ukoliko je roditelj zaposlen kod poslodavca, koji je u skladu sa preporukom Vlade Republike Srbije izmenio opšti akt, odnosno ugovor o radu u delu kojim se uređuje naknada zarade, roditelju privremeno sprečenom za rad zbog mere izolacije ili samoizolacije, pripada naknada zarade u iznosu od 100 odsto, koju obezbeđuje poslodavac.

OVO MORATE ZNATI

UŽIVO! OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA: Srbija poslednjih 30 godina nije imala podršku Amerike do ovog trenutka, sada smo uspeli da to promenimo

POTRESNA ISPOVEST PRIJATELJA STRADALOG ČOVEKA KOD NIŠA: "Kud ga pustih da ode, video sam da je loše..."!

INCIDENT NA PRUŽNOM PRELAZU: Sudar traktora i putničkog voza kod Gruže, jedna osoba prevezena u bolnicu!

MLADIĆ NAPADNUT USRED DANA NA ULICI: Zadobio TEŠKE RANE po stomaku!

VUČIĆ OBJASNIO TAČKU 8: "Nema smisla da kupujemo skuplji gas pored ruskog"

KORONA VIRUS: Najmanje zaraženih u jednom danu u Srbiji, a najviše u Rumuniji!

PREDSEDNIK VUČIĆ: Post Zaharove je bio nesmotren i zbog toga mi se PUTIN LIČNO IZVINIO!

"Zaključuje se da je visina naknade zarade zbog mere izolacije ili samoizolacije 65 odsto, a može biti i 100 odsto, što isključivo zavisi od poslodavca i činjenice da li je takvo pravo propisao zaposlenom opštim aktom (kolektivni ugovor) ili ugovorom o radu", istakli su u RFZO.

U zemljama regiona su to rešili na sličan način 

Tako u Hrvatskoj, ukoliko se detetu preporuči samoizolacija, roditelj ostvaruje pravo na naknadu plate za vreme privremene sprečenosti koja od prvog dana tereti sredstva HZZO-a. U slučaju da je mlađe od tri godine, tada ostvaruje pravo na naknadu plate u stopostotnom iznosu utvrđene osnovice, a ako je starije od tri godine, onda u iznosu 70 odsto.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar