21°C

Beograd

HITLER JE ZNAO DA UŽIVA: Posetite smaragdno ogledalo naslonjeno na planine!

Nazivaju ga i "Smaragdnim ogledalom naslonjenim na planine".

U mestu Kehlsteinhaus, odnosno "Orlovom gnezdu", kraj jezera Hitler je nekada imao vikendicu, a ovde je danas popularni restoran

U južnom delu nemačke pokrajine Bavarske smestilo se zaštićeno alpsko područje Nacionalni park Berchtesgaden, koje očarava posetioce rajskim krajolikom: bajkovitim brdima, planinarskim stazama, šumama i jezerima. Jedna je od njegovih čarolija i jezero Konigssee, ili u prevodu Kraljevsko jezero.

Nacionalni park Berchtesgaden jedini je nacionalni park na nemačkim Alpama i postoji 40 godina. Još od 1978. godine verno brine o raznolikoj flori i fauni usred netaknute prirode i svoje posetioce na dobro označenim stazama poučava o tamošnjem životu biljaka i životinja

.

Iz istoimenog gradića Berchtesgadena lako ćete stići do jezera Konigssee. Autobus iz grada dovešće vas do parkinga, odakle će vam treba još 10 minuta hodom do smaragdno zelene lepote.

Osim šetanja i uživanja u lepotama ovog ledeničkog jezera, jedna od omiljenih aktivnosti je vožnja brodom u trajanju od gotovo 2 sata. Brodić će lagano ploviti jezerom i omogućiti vam uživanje usred planina, a odvešće vas i do crkvice sv. Bartolomeja, koja postoji još od 1134. godine.

Brod usput staje i trubač svira, a planina "odgovara" ehom, što je izuzetan doživljaj. Iskrcajte se kod crkve Svetog Bartolomeja i uživajte u tamošnjoj ponudi jela i pića. Druga moguća stanica na je Salet, od koje ćete nakon 20 minuta pešačenja stići o drugog jezera Obersee.

Iz Salzburga se do Kraljevskog jezera stiže za 45 minuta javnim prevozom, a potrebno je pola sata vožnje kolima. Iz glavnog grada Bavarske Minhena takođe je lako organizovati izlet na ovo jezero jer vam otuda kolima treba nešto manje od dva sata, a javnim prevozom tri.

Izvor: B92
Foto: YouTube/ Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar