33°C

Beograd

UPOZNAJTE MIKRO DRŽAVU NA MEDITERANU: Bićete oduševljeni!

Prelepa Malta san je mnogih svetskih putnika. Malta, zapravo ostrva Malta, Gozo i Komino je bivša engleska kolonija i mikro država u Mediteranu koja, iako jedva vidljiva na mapi, jeste definitivno jedna od najinteresantnijih destinacija u Evropi u poslednjih nekoliko godina.

Malta je u nekim delovima kao muzej na otvorenom. Posebna je po svojoj zanimljivoj i burnoj istoriji, lepim plažama i bogatim noćnim životom. Kada se nađete na Malti, ne propustite obilazak glavnog grada Valete, starog grada Mdine, ostrva Gozo i "Plavu Lagunu" sa neverovatnom tirkiznom bojom vode. Za noćni zivot tu je čuveni St. Julian's poznatiji kao Paceville.

Maltežani su u suštini otvoreni i gostoljubivi i svesni su da im je turizam najjača privredna grana, ali kao i svi stanovnici malih država, u ovom slučaju sa ostrvskim mentalitetom, nekada negoduju na broj novih ljudi, novih građevina i sve ono što remeti mir i određeni tempo života na koji su oni navikli. Osim turista tu je i veliki broj sezonskih radnika, od kojih najveći broj dolazi iz Srbije i sa Balkana, kao i imigranata iz Afrike. Poslednje brojke kažu da je jedan od sedam stanovnika na Malti stranac, ali u praksi je to izgleda i više.

Neverovatno koliko je puno kafića i restorana na tako malom mestu. Ovde svako može da pronađe svoje "omiljeno'' mesto."French affaire" svi hvale da ima najbolju kafu i kolače. Što se restorana tiče, ima mnogo mesta sa mediteranskom hranom, mada je u poslednje vreme sve teže naći pristupačne cene. Za ljubitelje morskih plodova Nena preporučuje "Ocean Basket", a za tradicionalnu maltešku kuhinju "Gozitan" i "Gululu".

Dobra strana Malte po njenom mišljenju su:

  • - Klima - sunčano skoro cele godine, blage zime...
  • - Život na moru.
  • - Sigurnost i bezbednost jer je tu i dalje veoma mala stopa kriminala.
  • - Pristupačnost i dostupnost putovanja do cele Evrope od Malte.
  • - Engleski kao drugi zvanični jezik.

Izvor: B92
Foto: instagram/printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar