9°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

SPOR OPORAVAK EVROPSKOG TURIZMA: Povratak turističkih putovanja na nivoe pre pandemije do 2024.

Evropu je u prvih osam meseci posetilo 68 odsto manje međunarodnih turista nego u istom periodu prošle godine, dok se u celoj 2020. zbog novog talasa pandemije i zatvaranja očekuje pad tih dolazaka od oko 60 procenata, a vraćanje obima putovanja na nivoe pre pandemije predviđa se do 2024. godine.

Ovo se ističe u novom izveštaju Evropske komisije za putovanja-ETC (European Travel Commission) pod nazivom "Evropski turizam 2020-trendovi i izgledi", u kome se napominje i da novi talasi pandemije, 'zaključavanja' zemalja, pad poverenja potrošača i ekonomska recesija i dalje umanjuju izglede evropskog turizma za oporavak, prenosi portal SEEbiz.

Za razliku od povratka ukupnog pretpandemijskog obima putovanja do 2024. godine, nešto optimističnija predviđanja u tom izveštaju odnose se na domaća putovanja - unutar Evrope i pojedinih njenih zemalja - koja bi se verovatno trebala brže vratiti, odnosno dostići nivo iz 2019. u 2022. i 2023. godini.

Najveći minusi na Kipru, u Crnoj Gori i Rumuniji

U izveštaju se upozorava i da su 'udari' pandemije koronavirusa na turizam u Evropi "gotovo bez presedana i u opsegu i u trajanju", jer sve evropske destinacije imaju pad dolazaka turista iznad 50 odsto, pri čemu su Kipar i Crna Gora u najtežoj situaciji, s padom dolazaka turista od 85, odnosno 84 odsto, što se pripisuje njihovoj većoj zavisnosti od stranih turista.

Sledi Rumunija, u kojoj su međunarodni turistički dolasci pali za 80 odsto, dok je relativno manji pad zabeležila Turska, od 77 odsto, ali uz naznaku da će se njen turizam takođe tromo oporavljati zbog velikog oslanjanja na turiste sa dalekih tržišta.

U grupi zemalja sa padom dolazaka stranih turista iznad 70 odsto ove godine su i Portugal, kao i Srbija, sa minusima od po 74 odsto, a lošiji učinak je i kod ostrvskih destinacija, Islanda i Malte sa minusima od 71 odsto, što se objašnjava njihovim geografskim položajem i strogim graničnim ograničenjima.

Hrvatska je u tom izveštaju po podacima za prvih osam, odnosno devet meseci, na svim lestvicama među prvih pet-šest zemalja sa najmanjim padom dolazaka i noćenja stranih turista. Na primer, na šestom je mestu u Evropi, sa oko 50 odsto manje noćenja stranih turista u odnosu na isti period 2019. godine.

Prva na listi zemalja s najmanjim padom noćenja stranih turista, od oko 30 odsto, je Austrija, koja je, objašnjava se, početkom godine privukla dosta turista u vreme skijanja i zimskih odmora. Od Hrvatske tek nešto manji pad noćenja stranih turista, od blizu 50 odsto, zabeležile su još Danska, Nemačka, Litvanija i Monako, dok je u tzv. letnjoj sezoni hrvatski turizam na još boljem, četvrtom mestu, iza opet prve Austrije, zatim Belgije i Bugarske.

OVO MORATE ZNATI

MITROPOLIT AMFILOHIJE OSTAVIO TESTAMENT: Nosi VAŽNU PORUKU i biće otvoren u prisustvu vladike Joanikija

SUTRA ISPLATA POSEBNE NOVČANE NAKNADE ZA OKTOBAR

ANA BRNABIĆ JASNA: Mnogo toga da se uradi na unapređenju položaja žena

BAJDEN PORUČIO: Ništa neće sprečiti transfer vlasti

Za sada dostupni podaci do kraja septembra pokazuju i da je, uprkos letnjim 'otvaranjima' i manjim brojkama zaraženih, većina evropskih država tokom leta ipak pretrpela masovni pad međunarodnih putovanja, pri čemu su se u gotovo svim destinacijama više nego prepolovila.

U izveštaju se navodi i velika zabrinutost za vazdušni saobraćaj u Evropi i turistička putovanja avionima, za čime je potražnja samo u avgustu ove godine bila 73 odsto niža nego u istom mesecu 2019, što je ipak nešto bolje nego što je bio pad te potražnje u julu od 91 odsto, a u junu 94 odsto.

No, kako se povećava broj zaraženih koronavirusom u jesen i kako se zbog toga uvode nova ograničenja putovanja u brojnim zemljama, ne očekuje se poboljšanje u tom segmentu, nego suprotno - dodatno smanjenje potražnje za putovanjima avionom u idućim mesecima.

Povodom objave novog izveštaja, izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander poručio je da je sada, kada drugi talas pandemije zahvata Evropu i uoči zimske sezone, važnije nego pre da se evropske države udruže kako bi dogovorile zajednička rešenja i za suzbijanje širenja virusa i za podršku održivom oporavku turizma.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar