11°C

Beograd

MISTERIOZNI DRAGULJ: Ostrvo na kojem vreme stoji (FOTO)

Pristup havajskom ostrvu Nihau dugo je bio zabranjen, a ni danas turisti ne mogu da posete jedan njegov deo. Zašto je do toga došlo i zbog čega se ono smatra ostrvom izvan vremena?

Ovaj tropski kutak mediji neretko opisuju kao "mesto na kojem vreme stoji". Na ostrvu živi stotinu i trideset meštana, i to jednostavno, vodeći računa o prirodnim resursima. Žive bez automobila i struje, ali i bez stresa i zagađenja koji prate život u velikim gradovima.

Glavni razlog zbog kojeg je ovo mesto bilo dugo zabranjeno za oči javnosti jeste upravo očuvanje života koji je u potpunom skladu s prirodom. Ipak, donesena je odluka da se rajska vrata Nihaua otvore za sve znatiželjne ili umorne poglede - ali samo na pola dana. Turisti će na ostrvo stizati helikopterom kako bi bar na nekoliko sati uživali u njegovim lepotama.

Na Nihauu se neguje havajska kultura koja datira od 1800. godine i iz tog razloga ga mnogi nazivaju vanvremenskim - časovnici i kalendari kao da su prestali da važe u tom davnom periodu.

Ipak, naseljeni deo ostrva, selo, neće se naći u programu obilaska. Maršuta se fokusira na netaknute delove ostrva, dok život meštana ostaje u strogoj privatnosti.

Sve dok postoji zabrana, pa makar se odnosila i na delić, Nihau će ostati još jedan misteriozni dragulj na mapi sveta.

Izvor: National Geographic Srbija
Foto: Wikimedia

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar