Izvor: tanjug
23.11.2020 u 14:10
0

ASTRAZENEKA TVRDI: Efikasnost vakcine 90 odsto

Kompanija AstraZeneka saopštila je danas da su rezultati preliminarne analize kliničkih ispitivanja vakcine protiv virusa korona pokazali da je vakcina visoko efikasna, što je bio primarni cilj, dok kod učesnika koju su je primili nisu prijavljeni slučajevi bolničkog lečenja ili teži slučajevi bolesti.

Oni navode da su kod vakcine dva različita režima doziranja pokazala efikasnost, od kojih se jedan pokazao boljim. Jedan režim doziranja pokazao je efikasnost vakcine od 90 odsto, kada se AZD1222 daje kao pola doze, nakon čega sledi puna doza u razmaku od najmanje mesec dana.

Drugi režim doziranja pokazao je 62 odsto efikasnosti kada se daje u dve pune doze u razmaku od najmanje mesec dana. Nije bilo ozbiljnih neželjenih dejstava u vezi sa vakcinom i AZD1222 se dobro podnosi u oba režima doziranja, tvrde iz AstraZenece.

Napominju da će detaljna analiza preliminarnih rezultata biti predata za objavljivanje u međunarodnom stručno-medicinskom časopisu. AstraZeneka će odmah pripremiti dokumentaciju za predaju zahteva za registraciju vakcine regulatornim telima širom sveta.

– Ova otkrića pokazuju da imamo efikasnu vakcinu koja cće spasiti mnoge živote. Otkrili smo da jedan od naših režima doziranja može biti oko 90 odsto efikasan. Ukoliko se koristi ovaj režim doziranja više ljudi bi moglo da se vakciniše sa količinama koje su planirane za snabdevanje vakcinom – izjavio je profesor Andrew Pollard, glavni istraživač Okfordskog tima za ispitivanja vakcine u Oksfordu, a navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor kompanije Astra Zeneka Pascal Soriot naveo je da je važna efikasnost i sigurnost vakcine.

On je dodao da će biti jednostavan lanac snabdevanja vakcinom, kao i da je kompanija obećala da će raditi bez profita, da će vakcina biti dostupna ljudima širiom sveta isporučena u stotinama miliona doza po odobrenju.

Vakcina se može čuvati, transportovati i njome se može rukovati na temperaturi od 2-8 stepe Celzijusovih, najmanje šest meseci, što omogucćava jednostavnu upotrebu u okviru postojećeg zdravstvenog sistema.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter