Izvor:
04.08.2018 u 13:40
0

POVEDITE RAČUNA: Kolateralna šteta od dijeta!

Devojke u tinejdžerskim godinama koje praktikuju dijete sklonije su da upadnu u nezdrave modele ponašanja, uključujući preskakanje doručka, pušenje i opijanje, otkrilo je nedavno proučavanje.

Naime, istraživači sa kanadskog Univerziteta Vaterlo su pratili 3300 učenica srednjih škola tokom 3 godina i utvrdili da su devojke koje su držale dijete bile sklonije da se upuste u jedan ili više oblika nezdravog ponašanja u odnosu na one koje nisu držale dijete. Promene nakon puberteta često vode do povećanja težine kod devojaka, a kako kažu istraživači, društveni mediji i okruženje vrše ogroman pritisak da se kreira i održi idealne telesna linija. A to je, po rezultatima ovog istraživanja, navelo 70% od devojaka koje su učestvovale u istraživanju da tokom perioda praćenja drže neku vrstu dijete. Međutim, ono što je zabrinjavajuće jeste i to da su devojke koje su držale dijete bile 1,6 puta sklonije da preskaču doručak i puše, a 1,5 puta sklonije da se opijaju i puše, u odnosu na one koje ne drže dijete.
"Namerno mršavljenje nije nešto što bi trebalo da ohrabrujemo, posebno ne u okviru te populacije (devojaka tinejdžera), zato što izgleda da preporučivanje dijeta, iako je možda dobronamerno, donosi više štete nego koristi", prokomentarisala je dr Amanda Raful, vođa ovog istraživanja. "Umesto toga, bolje je da se usredsredimo na opšte zdravlje, a ne na telesnu težinu kao indikator zdravlja."

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter