Izvor:
20.12.2018 u 12:39
0

IZBEGNITE POVREDE: 8 stvari koje morate da uradite pre svakog treninga!

Rutina za vežbanje počinje mnogo pre nego uđete u teretanu.

Kako biste došli na trening i odradili ga onako kako treba potrebna vam je odgovarajuća priprema jer u suprotnom mogu da izostanu rezultati i da ne dobijete mišiće ili smršate.

Neadekvatna priprema može da dovede do neefikasnog treninga ili povrede, što može u oba slučaja može da rezultira povredom i istezanjem mišića i stopiranjem mršavljenja.

Jedite kako biste imali “gorivo”

Kikiriki puter je odličan kao gorivo za trening.

Vreme kada ćete da jedete pre treninga zavisi od vašeg digestivnog trakta. Ono što jedete sat vremena pre odlaska u teretanu daće vam neophodnu energiju, ali ne postoji instant rešenje. Nekim ljudima je stomak problem kada jedu sat vremena pre treninga. Ono što treba da vam se nađe na meniju pre treninga jeste protein. Tost sa kikiriki puterom je odlična opcija jer sadrži ugljene hidrate, masti i proteine. Voće kao što je banana, jabuka i pomorandža su odličan izvor energije kao i proteinski šejk.

Pijte dosta vode

Hidratacija je veoma važna i zavisi od vaših godina, pola, visine, težine i intenziteta vežbanja. Pre vežbanja savetuje se unošenje pola litra vode. Nemojte da preterate sa vodom odmah pre treninga jer ćete imati potrebe da pravite pauze zbog odlask au toalet. Bolje se fokusirajte da budete tokom celog dana hidrirani.

Uzimajte suplemente

Nije neophodno, ali odlični su za pripremu tela za vežbanje. Većina njih sadrži kofein i amino kiseline koje pomažu venama i krvnim sudovima da budu prokrvljeni.

Pratite vaše vežbanje

Bilo da koristite pametni telefon koji ima gomilu aolikacija namenjenih vežbanju ili pišete sve u notes – pratite koje vežbe i kada radite. Tako ćete videti koliko ste čeg auradili i znaćete da li je trening bio raznovrstan.

Zagrevanje #1: Aerobik

Dobro zagrevanje podiže temperaturu mišića, ubrzava tempo i cirkulaciju. Tako će mišići raditi optimalnom jačinom i snagom. Posvetite 5 minuta zagrevanju na traci, biciklu ili vašini za veslanje.

Zagrevanje #2: Roler od pene

Nekim ljudima je upotreba penastog rolera neprijatna i ponekad bolna. Mišići su poput vlakana međusobno povezani pa mogu da postanu čvrsti i neprobojni. Penasti roler razbija njihovu vezu ili je makar omekšava, zbog čega oni postaju aktivniji i efikasniji u vežbanju.

Zagrevanje #3: Dinamika

Sada je vreme da se fokusirate na mišiće koje nameravate da gađate vežbama na tom treningu. Ovako ćete zagrejati ramena, laktove, kolena i zglobove i pripremiti ih za trening.

Napravite vašu plej listu

Slušanje dinamične muzike tokom vežbanja vas pokreće i imaćete viš elana da radite naporno i idete ka ciljanim rezultatima. Takođe, blokiraćete buku koju prave drugi vežbači.

Izvor: B92
Foto: Instagram/printscreen/fitnessworkout018

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter