MISLI SU VEOMA VAŽNE: Olakšajte sebi trening ovim trikovima! (FOTO)


Ponekad nam se, objašnjavaju naučnici, ne da da vežbamo jer fizička aktivnost može biti prilično teška, naporna, a usled napora se i jako znojimo. U takvim uslovima skloni smo da preskočimo pokoji trening, po pravilu sebi na štetu. Ali, u novoj kanadskoj studiji istraživači su pokušali da dokažu da se mentalnim trikovima, poput pozitivnih misli, može prevazići neugodnost i podići tolerancija na neudobnost i bol.

U istraživanju su učestvovali profesionalni biciklisti. Prema zadatku istraživanja trebalo je da intenzivno vežbaju u vrlo toplom okruženju. Toplina podstiče znojenje i nelagodu i može da smanji efikasnost vežbe, bilo da se znojimo kad je napolju vruće, treniramo u zagrejanom prostoru ili smo pak previše obučeni.

Telo u takvim uslovima pumpa manje krvi do mozga i mišića, pa brže dolazi do zasićenja i telesnog umora. Polovina ispitanika u istraživanju trenirala je bez dodatnih uputstava, dok je druga polovina podvrgnuta treningu motivacionih veština.

Na njemu su naučili da "kanališu" negativne osećaje (poput negativnih misli "Vruće mi je" ili "Znojim se kao lud") i da ih zamene pozitivnim afirmacijama i frazama, poput "Ide mi baš dobro" i "Mogu ja to".

- "Pozitivna" grupa vozila je bicikl je 25 odsto brže i jače, pa je duže mogla da podnese veću količinu neudobnosti i bola. Temperatura tela bila im je viša nego kod druge grupe, što dokazuje da mozak ima mnogo više "snage" u određivanju koliko telo može da podnese, nego što mi zapravo mislimo - rekao je autor studije Stiven Čong, profesor sa Univerziteta Brok u Ontariju.
 

Izvor:nadlanu.com
Foto:Youtube/printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro