Izvor:
17.10.2019 u 05:50
0

VEŽBANJE KOD KUĆE: Ovo su pravila koja čine trening u kućnim uslovima efikasnijim!

Vežbanje kod kuće ima svojih prednosti – štedite vreme koje biste potrošili na put do i od teretane, štedite novac za članarinu, možete da pustite muziku koja vama lično odgovara, ne morate zagrejani odmah da izlazite napolje… Međutim, ovakav vid treninga ima i brojne mane, posebno ukoliko niste dovoljno disciplinovani. Ali isto tako, uz nekoliko pravila možete svoj samostalni trening učiniti veoma uspešnim i biti sigurni da radite pravu stvar.

U nastavku teksta potražite pravila koja omogućavaju da vaš trening u kućnim uslovima bude što učinkovitiji.

Svi oni koji vežbaju kod kuće vrlo dobro znaju koji su to problemi i prepreke da trening bude efikasan i efektivan. Posebno mame koje ne mogu da objasne deci da ih u to vreme ne uznemiravaju – a i kako će, deca ne mogu da zamisle da mama nije tu kada jeste. Međutim, i partner često ne može to da razume, prijatelji takođe – ali sve se to dešava jer se vi postavite suviše fleksibilno, nemate tačno vreme određeno za treniranje, već grabite onaj trenutak kada je to izvodljivo izvesti. A to je jedna velika greška i mana vežbanja kod kuće.

Pravila koja čine trening u kućnim uslovima efikasnim i uspešnim:

1. Odredite tačno vreme za trening

Najveća i najčešća greška je da se ne zna kojim danima i u koje vreme izvodite kućni trening. Ne znate vi, ne zna vaše telo – a kako onda drugi da znaju i ispoštuju vaše angažovanje u datom trenutku. Zapitajte se kakav je ritam treninga u fitnes centrima. To je najčešće 2 ili 3 puta nedeljno u tačno određenom terminu – i nije za badava tako. Dakle, razmorite sopstvenu situaciju, druge obaveze i to kada je najpogodnije da svoj kućni trening zakažete sami sebi. Ako je to ponedeljak, sreda i petak u 19h – onda neka tako bude, podesite sebi potsetnik i kada se bliži vaše vreme za vežbanje, obavestite ukućane. Prvi se vi striktno pridržavajte satnice a onda će vremenom i drugi lakše prihvatiti.

2. Odredite kutak koji je rezervisan za vežbanje

Najbolje bi bilo da vežbe izvodite u prostoriji koju u tom trenutku niko ne koristi. Naravno, ukoliko to nije izvodljivo, neka to bude deo prostorije gde ćete nesmetano izvoditi vežbe.

3. Nabavite podlogu za vežbanje

Prostirka za jogu nije rezervisana isključivo za one koji baš jogu praktikuju. Znate i sami da se mnoge vežbe izvode u ležećem stavu na ravnoj podlozi. Zato je bitno da imate svoju personalizovanu podlogu.

4. Pripremite garderobu koja služi samo za trening

Pripremajte se za svoj samostalni trening kao da idete u teretanu. Pripremite opremu, i uskočite u odeću za trening kada dođe vreme za vežbanje.

5. Isljučite telefon i obavestite okruženje da ste na treningu

Džaba što ste se vi ubacili u mod za vežbanje ako niste drugima dali do znanja da je to vaše lično vreme i da u tom terminu jednostavno niste dostupni. Efikasnost treninga bez ometanja ne može da se poredi sa onim kada vas svaki čas neđto ometa i odvlači vam pažnju. Pustite muziku koja vam odgovara, obucite svoje opremu za treniranje i isključite se od ostatka sveta na tih sat vremena.

Sva pravila koja smo naveli uopšte nisu nešto što je previše zahtevno. Potrebno je samo malo organizacije i discipline. Ako primenite ova jednostavna pravila kada je u pitanju trening kod kuće, u veoma kratkom periodu uvidećete koliko doprinose i učinkovitosti vežbanja ali i vašoj ličnoj disciplini i motivaciji.

Izvor: Mogujatosama.rs
Foto: Pixabay.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter