DOBROBITI VEŽBANJA: Nećete verovati šta se dešava sa vašim telom posle treninga!

 

Svi znamo koliko je vežbanje dobro za fizički izgled, ali i za psihičko zdravlje.

Kada počnete da trenirate, vaše telo počinje momentalno sa izvesnim promenama. U početku, dok ne steknete određenu kondiciju, sve će vas boleti i imaćete upalu mišića. Bitno je da ne odustanete i da nastavite sa treniranjem.

Ono što se dešava sa telom nakon samo jednog treninga je zadivljujuće. Prvenstveno se oslobađate stresa ili ga za početak redukuje. Čak iako vam samo vežbanje stvara opterećenje, treba da znate da trening podstiče bolju cirkulaciju krvi do mozga, što dovodi do lučenja hormona endorfina. Redovnim vežbanjem možete sprečiti nastanak bolesti poput dijabetesa, jer se redukuju masne naslage u mišićima, što pospešuje osetljivost insulina.

Zdravi ljudi prilikom samo jednog treninga, utiče na promenu genetskog materijala njihovog mišića. DNA se nasleđuje od roditelja, tako da su fnjihovi aktori i način života od presudnog značaja za kvalitet genetskog materijala.

Nakon treninga, vaša koncentracija će biti mnogo bolja, jer krv u mozgu pospešuje funkciju moždanih ćelija i na taj način se pospešuje nivo koncentracije. I ono što je svakako bitno, jeste da ćete posle vežbanja biti mnogo bolje raspoloženi. Kao što smo već napomenuli, u toku treninga se u mozgu otpuštaju neurotransmiteri (endorfin i seratonin) koji podižu raspoloženje i uklanjaju depresiju.

 

HappyTv.rs
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro