PROMENITE NAVIKE: Ovo su stilovi života koji nam ne dozvoljavaju da smršamo!

Svima je odavno poznato da držanjem dijete nećemo puno toga postići. Bar ne gledano na duže staze. Ako zaista želite da budite vitkiji i zdraviji, stručnjaci kažu, neophodno je promeniti stil života i životne navike. U prevodu, postoje stilovi života od kojih se gojimo i koji nam talože višak kilograma.

Zbog toga mnogi, koji se u manjoj ili većoj meri pridržavaju dijete i redovno vežbaju, ne ostvaruju neke značajnije promene. Jednostavno, to nije dovoljno, jer njihov način života nije prilagođen cilju, odnosno, mršavljenju. 

Stoga, evo spiska četiri životna stila zbog kojih ne možete da kontrolišete svoju kilažu. 

Prvi i najgori je previše sedenja, a premalo kretanja. Danas gotovo da ne moramo uopšte da se pomeramo – većinu poslova obavljamo sedeći, a i kada je potrebno nekuda otići – to uradimo prevoznim sredstvom, na četiri točka, naravno. A potom se od svega odmaramo ležeći. 

Rešenje je u većoj aktivnosti - pešačite što je više moguće, aktivno se odmarajte i svakako pronađite vremena za bar dva treninga nedeljno. 

Drugi životni stil koji slaže kilograme je dostupnost hrane, koje ima više nego ikad pre. Pritom je u razvijenim zemljama hrana em dostupna, em izuzetno kalorična. Na svakom koraku nalaze se restorani brze hrane, pekare, poslastičarnice... 

Naravno, posledica svega toga je da jedemo više nego što nam je potrebno, a masne naslage su logičan nastavak ove priče. 

Rešenje je jednostavno - obratite pažnju na izbor namirnica i povedite više računa o količini hrane. Budite svesni da sve što jedete ili pijete ima kalorijsku vrednost, te zato uspostavite ravnotežu između obroka koje jedete kod kuće, na poslu ili tokom druženja. 

Stres je sigurno jedna od lošijih nuspojava modernog načina života. Dugotrajna izloženost stresu dovodi do mnogih fizioloških promena koje utiču kako na kilažu, tako i zdravlje. Stres je često razlog zbog koga se povećava unos kalorija i zbog kojeg se manje krećemo, jer smo izmoreni. Rešenje, naravno, postoji. Bar delimično... 

Ako niste u prilici i mogućnosti da direktno utičete na uzrok stresa, pronađite način za njegovo ublažavanje. Fizička aktivnost je jedna od najboljih metoda borbe protiv stresa, baš kao i kvalitetan san. 

I na kraju, četvrto je nedostatak sna. 

Poznato je, naime, da san ima jednu od ključnih uloga u metabolizmu energije i regulaciji hormona, pa tako njegov nedostatak može znatno da poremeti planove koje želite da ostvarite treningom i dijetom. Bez adekvatne regeneracije, nemoguće je održavati metabolizam u ravnoteži, a ona se u najvećoj meri dešava upravo dok spavamo. 

Jedno od efikasnijih rešenja je u izbegavanju unosa alkohola i napitaka poput kafe, zelenog čaja ili energetskih pića 3-4 sata pre spavanja kako bi san bio što kvalitetniji.

 

Izvor:b92.net
Foto:Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro