Izvor:
08.08.2017 u 16:00
0

FITNES STUČNJACI SAVETUJU: Iznenadićete se kada čujete koji su to najefikasniji trikovi za top formu!

Bez obzira kakvu vrstu vežbi volite, posao instruktora fitnesa je da osmisli čas koji će vam osigurati najbolji trening. Verovatno ste primijetili da vaš instruktor povremeno ponavlja vežbe ili daje različita uputstva ženama i muškarcima. Za sve to postoje dobri razlozi.

Magazin Livestrong navodi pet stvari koje možda niste znali o svojim omiljenim časovima fitnesa, a otkrili su ih instruktori sa dugogodišnjim iskustvom.

Uvek započnite trening 20-minutnim kardio programom

Sagorevanje masti najčešći je cilj onih koji treniraju. Bez obzira da li idete u teretanu zbog ozbiljnije transformacije svog tela ili tek da održite postignutu formu, kardio trening treba biti važan deo vašeg režima.

Da bi vaše telo počelo fiziološki proces sagorijevanja masti, morate značajno podići broj otkucaja srca najmanje 20 uzastopnih minuta. To je dobar početak, tako da ako zadržite tempo i duže, vaše telo će nastaviti proces sagorevanja masti.

Jedan od načina da to uradite su HIIT treninzi (High Intensity Interval Trening), dakle intervalni treninzi koji se sastoje od niza kratkotrajnih intenzivnih kardio serija sa aktivnom pauzom. To mogu biti trčanje, opterećenje na sobnom biciklu itd.

Ponavljanje vežbi je veoma bitno

Instruktori ne žele da samo protraćite vreme. Postoji mnogo stvari koje ponavljaju jer ljudi često prave iste greške dok ne steknu potrebnu formu. Kada je reč o vežbanju, naše telo ima tendenciju da radi protiv nas sve dok ga ne obučimo drugačije. Samo ispravnim izvođenjem vežbi povećava se njena učinkovitost.

Osim toga, doživljavajte svog instruktora kao navijača. On ponavlja stvari i da bi vas motivisao kada se osećate da ne možete dalje.

Važnost redosleda vežbi

Postojanje određenog redosleda vežbi važno je pri kreiranju delotvornog časa fitnesa jednako kao i kreiranje celog programa treninga. Svaka vežba ima specifičan cilj. Časovi koji u fokusu imaju snagu i oblikovanje tela potpuno su drugačiji od onih za kardio trening. Kod prvih dominiraju izometrijski pokreti kojima se povećava sagorevanje kalorija, a kod drugih kretanje u prostoriji sa fokusom na celo telo i kretnje u koje je uključeno više zglobova.

Muško i žensko telo različito reaguju na iste vežbe

Struktura mišića znatno varira između polova. Muškarci prirodno imaju veću koncentraciju mišićnih grupa tipa 2, odnosno mišića brzih trzaja. Oni su odgovorni za oštra i moćna kretanja poput skokova. Dame imaju više mišića tipa 1, zbog čega češće gravitiraju ka kardio vežbama.

Ipak, važno je da i jedni i drugi rade suprotno od onoga čemu su skloni. Ako vam je omiljeno trčanje po traci, radije podignite par tegova i obavite vežbe snage. Takođe, ako nikada ne radite kardio vežbe, priključite se zabavnom času koji obuhvata razne pokrete. Na taj način aktivira ćete mišićne grupe koje su najvjerovatnije dotad bile zanemarene tokom treninga. Ideja svakog fitnes režima je da stvori ravnotežu između snage i fleksibilnosti različitih tipova mišićnih grupa, kao i mišića na koje ciljamo. Balans je najbolji način prevencije povreda jer nam omogućava održivost.

Istezanje nije uvek neophodno

Na nekim treninzima istezanja statičkih delova tela se vrše na kraju, a u drugima to nije neophodno jer uključuju manje ili više dinamično istezanje. Postoje različite vrste istezanja, ali sva služe istoj svrsi. Dinamična istezanja mogu biti kardio vežba za sebe.

Izvor: Klix
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter