Izvor:
06.10.2017 u 15:47
0

Da li energetski napici imaju uticaja na trening?

Ako ih pratite vrlo brzo ćete shvatiti da svi oni imaju određenu i vrlo detaljno isplaniranu rutinu koja očigledno daje rezultate.

Pričali smo sa jdnim ličnim tenerom o energetskim pićima. Da li su oni dobri ili loši u kombinaciji sa treningom?

– Trening, odmor, ishrana sve je podjednako važno. Ono što je meni interesantno za današnju priču je da svi oni u toku i nakon svog treninga koriste energentska pića kao podršku za dobar trening, ali i način da se brže oporave. Koja je veza treninga i energetskog pića, zašto ga koriste? Iz mog ugla to ovako izgleda, povremeno pijem energetsko piće pa da vam prenesem nekoliko reči i iskustva. Kada god idem na duže putovanje a naročito ako sam vozač uvek uz sebe imam neko energetsko piće. Razlog je kofein koji pomaže telu da duže ostane fokusirano, budno i koncentrisano – kaže trener.

Da li to znači da energetski napitak pojačava naše performanse?

– Većina vas pije kafu, ako popijete produženi espreso unećete oko 80mg kofeina koliko ga ima i u jednoj limenci energetskog pića. Sa sportske strane kofein je diuretik, podstiče izbacivanje vanćelijske vode što je dobar način da trenutno povećate tonus svoje muskulature, ali je ipak najveća uloga kofeina u treningu bolja i brža iskorišćenost masnih naslaga. Konzumacijom kofeina pre treninga ubrzavate uključivanje masti u proces razgradnje 50% brže, postajete efikasniji – savetuje trener.

Kada uzmemo u obzir da konzumiranjem kofeina i šećera ubacujemo u organizam sa jedne strane šećere kao čistu energiju, a sa druge kofein koji ima nekoliko uticaja na sam intenzitet treninga zaključujemo da nam energetsko piće ustvari zaista poboljšava performanse.

Zapažanja su:

  1. Povećava energiju (zasluga prostih šećera);
  2. Kofein koga ima kao u duplom espressu doprinose bržoj razgradnji masti na više načina;
  3. Kofein deluje kao diuretik pa samim tim izbacuje vanćelijsku vodu ostavljajući iza sebe veći tonus mišića;

Na temu za i protiv energetskih pića se može voditi velika polemika ali ove tri stavke su činjenice, energetski napitak definitivno ima uticaja na trening.

Izvor: Aska.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter