Izvor:
22.10.2017 u 21:26
0

PLIVANJE: 10 razloga zašto je to najbolja rekreacija!

Možda ne briše bore, ali dokazano je da smanjuje rizik od smrti za čak 50 posto.

Plivanje je jedna od od najboljih aktivnosti, jer dok plivamo aktiviramo svaki mišić u telu, a zglobovi pritom ne osećaju nikakav pritisak. Otkrivamo 10 razloga zašto je plivanje najbolja rekreacija.

Pomaže kod mršavljenja

U sat vremena plivanja možete sagoreti 500 kalorija. Aktivirate svaki deo tela i svaki mišić, a telo vam se ne napreže.

Simultano jača telo i kardio sposobnosti

Kod plivanja nema nikakvog pritiska na zglobove, ali rezultati su snažni. Plivanje se smatra aerobikom, ali vežbanje u vodi takođe pruža umereni otpor, što rezultira jačanjem snage tela. Trening u kojem je potreban otpor poboljšava ravnotežu, san i zdravlje kostiju.

Pomaže da pluća ostanu zdrava

Plivanjem se povećava kapacitet pluća, što znači da će telo bolje sprovoditi kiseonik i neće lako ostajati bez vazduha niti osećati zadihanost. Jaka pluća mogu pomoći i u sprečavanju nekih bolesti.

Odličan je aerobik

Nikada nije prerano, kad su godine u pitanju, da počnete da plivate, a i starije osobe koje pate od artritisa, mišićno-koštanih ili ograničenja zbog kilaže mogu da profitiraju od blagodeti plivanja. Dakle, plivati može svako, bez obzira na kilažu, godine ili fizičke sposobnosti.

Ublažava simptome astme

Dok plivamo, pluća moraju da rade jače kako bi opskrbila krv sa dovoljno kiseonika.

Podmlađuje!

Možda ne briše bore, ali dokazano je da smanjuje rizik od smrti za čak 50 posto.

Umanjuje rizik od dijabetesa

Redovnim vežbanjem smanjuje se nivo glukoze u krvi. Aerobne vežbe i trening otpora, svaki zasebno ili u kombinaciji, poboljšavaju kontrolu šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tip 2, pokazalo je istraživanje.

Dobro je i za trudnice

I to ne samo za majku nego i za dete. Telo se ne napreže, ne pregrejava, a plivanje sa licem nadole osigurava optimalni protok krvi u matericu.

Deluje umirujuće

Voda je simbol obnavljanja i bistrine, a istraživanja su pokazala da vreme provedeno blizu vode ima sličan učinak na mozak kao i meditacija. Voda nam omogućuje predah od konstantnog simuliranja mozga informacijama.

Povezuje vas sa prirodom

Kad plivamo u moru, reci, ili jezeru bliže smo prirodi, a vreme provedeno u prirodi doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju pomažući u održavanju zdrave telesne težine, umanjujući stres i poboljšavajući raspoloženje.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter