Izvor:
06.11.2017 u 15:36
0

TRENIRANJE TOKOM TRUDNOĆE: Vežbe koje će vas održati zdravim i fit tokom trudnoće, bez obzira u kom ste mesecu!

Ako vam je potrebna motivacija za vežbanje tokom trudnoće, možda će vam pomoći sledeće saznanje: vežbanje tokom trudnoće može pomoći telu da se pripremi za porođaj i mnogo brže oporavi nakon njega.

Zato pogledajte sledećih šest vežbi koje su odlične za žene u bilo kojem stadijumu trudnoće. Pre početka treninga, obavezno se konsultujte sa ginekologom.

Prenatalna joga
Ako nikada pre niste radili jogu (ili ste relativno skoro počeli), pronađite trenera koji će vam pokazati pokrete i položaje i stalno vas motriti. Ovo je naročito važno tokom odmicanja vaše trudnoće. Od drugog semestra trebalo bi da izbegavate položaje koji uključuju ležanje na leđima ili održavanje balansa.

“Bosonogi” treninzi
Lagani treninzi na kojima vam ne treba nikakva obuća su suprotnost klasičnim aerobik ili pilates vežbama. U prvom semestru možete raditi sve vežbe, dok u drugom treba da povedete računa, pogotovo na vežbe koje uključuju ležanje na leđima i okretanje u struku.

Spining – vožnja sobnog bicikla
Ovo je jedini trening na kojem možete sve vreme da sedite, ali i da se držite rukama (za volan koji je podesiv). Tokom treninga morate biti hidrirani i voditi računa o disanju. Preskačite vežbe u kojima se stoji na bicikli, ili ustaje-sjedi u trećem semestru. Uvek možete ići svojim tempom i stati kad god osetite potrebu.

Plivanje
Bilo koje vežbanje u vodi je odlično jer ne vrši pritisak na zglobove. Polako ulazite u bazen i držite se tempa koji je po vama idealan. Možete isprobavati i različite stilove plivanja, ali vam preporučujemo prsno jer ne zahteva okretanje i previše napora.

Trčanje
Da, trčanje postaje teže kako vaš stomak raste, ali je ipak moguće trčati tokom većeg dela trudnoće. Bitni su brzina i distanca – čak i ako ste nekada bili poput profesionalnih atletičara. Slušajte telo i nemojte forsirati prelazak neke određene distance koju ste nekada mogli sa lakoćom da istrčite. Lagano džogirajte, brzo hodajte, pratite disanje. Takođe se postarajte da na vašoj ruti treninga postoje toaleti, jer se jačim kretanjem može stvoriti pritisak na bešiku.

Treninzi sa tegovima
Teški tegovi u trećem semestru zvuče kao loša ideja, ali vežbanje sa sopstvenom težinom (poput čučnjeva i sklekova na zidu) će pomoći da ojačate i održite tonus mišića i tokom trudnoće. Možete koristiti i male tegove za vežbanje ruku koji neće stvoriti veliki pritisak.

Izvor: kolektive.me
Foto: Twitter/Mum in Brum

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter