Izvor:
06.11.2017 u 21:46
0

VEŽBE PROTIV SPONDILOZE: Sprečite okoštavanje kičme!

Okoštavanje kičme ili spondiloza jedan je od najčešćih zdravstvenih problema savremenog doba. Degenerativne promene između pršljenova u najvećoj meri su uslovljene genetikom, ali ubrzavaju ih i nedovoljna fizička aktivnost, loše držanje tela, profesije koje zahtevaju dugotrajno sedenje i prinudne položaje, odmaranje u nepravilnom položaju i prekomerna telesna težina.

Okoštavanje može da zahvati bilo koji deo kičmenog stuba, ali najčešće je reč o bolovima i ukočenosti u vratu i rameno-lopatičnom pojasu i donjem delu leđa, odnosno cervikalnom i lumbalnom sindromu.

Simptomi kao što su potiljačne glavobolje, vrtoglavice, bolovi i trnjenje u rukama i nogama, slabost mišića i smanjenje osećaja dodira su ozbiljni znaci, zbog kojih bi trebalo da se potraži pomoć lekara.

Da bi sprečili pojavu simptoma i okoštavanje između pršljenova važno je jačanje muskulature. Predlažemo vam nekoliko vežbi koje se koriste u sprečavanju pojave i daljeg razvoja spondiloze.

"OTVARANjE" KOLENA

Ruke opružite pored tela, a noge savijte. Lagano podižite glavu, zatim vrat i gornji deo lopatica, dok istovremeno rukama širite kolena tako što ih dlanovima potiskujete sa unutrašnje strane, a otpor pravite samim kolenima. Zadržite položaj podignute glave i lopatica, sa otporom koji pravite kolenima pet sekundi. Ponovite vežbu 10 puta.

NOGA – RUKA

Zauzmite "četvoronožni" položaj. Dlanovi treba da su postavljeni tako da odgovaraju širini ramena i pogled usmerite na prostor između dlanova. Podignite istovremeno suprotnu ruku i nogu, ali samo toliko da ostanu u liniji sa trupom. Zadržite položaj pet sekundi. Spustite nogu i ruku u početni položaj, pa ponovite drugom rukom i nogom. Ponovite vežbu pet puta za obe strane.

PRAVLjENjE OTPORA

Lezite na leđa, savijte kolena i savijte laktove pod uglom od 90 stepeni, stisnite pesnice. Zatežite mišiće stomaka, dok donjim delom leđa pritiskate podlogu. Dok izdišete vazduh zadržite kontrakciju mišića pet sekundi. Ponovite vežbu 10 puta sa pauzama od deset sekundi.

IZDRŽAJ U RAVNI

Lezite na stomak, tako da se oslanjate na podlaktice. Podižite telo od podloge zatezanjem mišića leđa, stomaka i karlice i podižući se na vrhove prstiju nogu. Glava, kičmeni stub i noge treba uvek da budu u istoj ravni. Zadržite položaj zategnutih mišića pet sekundi. Ponovite vežbu 10 puta sa pauzama od deset sekundi.

Lepaisrecna.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter