VEČITA DILEMA: Da li je bolje trčanje ili brzo hodanje?


 

Postoji  debata oko toga da li je brzo hodanje bolje i efikasnije od trčanja. Stručnjaci još uvek nisu otkrili tačan odgovor jer sve zavisi od pojedinca. Ono što treba da znate jeste da svaka vežba ima svoje prednosti i mane. U obzir morate uzeti svoj cilj, starosno doba i telesnu težinu jer nije svaka vežba za svakoga i neće svaka vežba postići iste rezultate. 

Ono što je jako važno jeste da treba započeti polako i postepeno povećavati vreme i intenzitet vežbanja. Ako patite od bilo kakvih medicinskih stanja, svakako se posavetujte s lekarom pre početka svakodnevnog vežbanja. 

Efikasnost 

Veliki broj ljudi smatra da trčanje troši više kalorija, što i jeste istina. Ipak, nije sve tako jednostavno kada je u pitanju brojanje kalorija. Brzina je važan faktor. 

Ako trčite polako, a brže hodate, to znači da ćete brzim hodanjem potrošiti više kalorija. Takođe, ako ste u stanju da hodate duže, a trčite kraće, moguće je da ćete hodanjem potrošiti više kalorija. Stručnjaci ističu da je za potrošnju kalorija najbolja kombinacija trčanja i hodanja. Kako bismo ravnopravno upoređivali trčanje i hodanje, obe aktivnosti se moraju odvijati pri istoj brzini i udaljenosti. Kada bi svi faktori bili na jednak način zadovoljeni, trčanje bi "pobedilo".

Ipak, efikasnost brzog hodanja možete značajno povećati nošenjem tegova za noge i ruke. Takođe probajte da hodate što brže i duže, jer ćete na taj način povećati potrošnju kalorija. Što se tiče prednosti za zdravlje srca i krvnog sistema, obe vrste vežbi su jednako efikasne jer ubrzavaju rad srca, disanje i podstiču znojenje. 

Rizici 

Brzo hodanje sa sobom nosi znatno manje rizika od nastanka povreda u odnosu na trčanje. Sigurno je za sve osobe, nezavisno od uzrasta, pola i telesne težine. Brzo hodanje se čak smatra jednom od najbezbednijih vežbi. Trčanje, s druge strane, povećava rizik od nastanka povreda, naročito na području kolena. 

Trčanje je vežbanje jačeg intenziteta, u odnosu na brzo hodanje, i ne preporučuje se osobama koje pate od medicinskih stanja kao što su bolovi u leđima ili kolenima. Rizik od nastanka povreda tokom trčanja možete značajno smanjiti ako ćete uložiti u kvalitetne patike i odabrati dobru površinu za trčanje. To može biti staza za trčanje, travnata površina bez rupa ili beton. 

Happytv.tv
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro