Izvor:
01.01.2018 u 17:53
0

KO BI REKAO: Smršajte za sedam dana uz krompir dijetu!

Zagovornici ove dijete kažu da za nedelju dana može da se oslabi i do pet kilograma.

Krompir je povrće koje odavno zauzima važno mesto u ljudskoj ishrani. Nažalost, poslednjih godina je prilično potisnut sa naših trpeza jer navodno ugrožava vitkost. U grozničavom nastojanju da sačuva lepu liniju, savremeni čovek se odriče i te kako značajnog, a uz to još i relativno je jeftinog prehrambrenog proizvoda, koji može da se pripremi na bezbroj načina, a povrh svega je podesan za oslobaanje od suvišnih kilograma.

U prilog tome ide podatak da 100 grama krompira sadrži samo 16 grama skroba, koji se ubraja u ugljene hidrate. Oni se lagano rastvaraju u usporenom procesu. Osim toga, krompir jedva da ima nešto više džula od jabuke, a poseduje ne samo dragocene minerale (naročito kalijum) i vitamine nego i neophodne biljne belančevine.

Da bi se svi ti korisni sastojci održali u najvećoj mogućoj meri, treba jesti krompir baren ili pečen u ljusci. Onaj koji se bari oljušćen najveći deo vitamina gubi u ključaloj vodi. Tamna ljuska zadržava i do 80 odsto dragocenih vitamina.

Naravno, mlad krompir može da se jede zajedno sa ljuskom. Zagovornici ove dijete kažu da za nedelju dana može da se oslabi i do pet kilograma. Najstariji vid dijete koji omogućuje da se oslabi po pola kilograma na dan podrazumeva isključivo krompir baren u ljusci: pet komada u podne i pet komada uveče tokom čitave nedelje. Krompir možete da začinite sa malo putera ili ulja, seckanim peršunom ili mirođijom.

Uz to se pije isključivo mineralna voda (po mogucćtvu negazirana). Alkohol treba isključiti.

Za one koji se zasite barenog krompira bez soli i zčcina, kao promena se preporučuje sledeci recept: veći krompiri se zaviju u aluminijumsku foliju i stave u rernu da se peku na umerenoj vatri dok ne omekšaju. Mogu da se serviraju zajedno s folijom, uz dodatak posnog sira i malo iseckanog peršuna. Stručnjaci nemaju ništa protiv da takav način ishrane traje i dve-tri nedelje. Međutim, veoma je važno da se već posle jednonedeljne rigorozne kure postepeno pređe na uobičajenu ishranu.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter