Izvor:
23.03.2018 u 12:58
0

IMATE UPALU MIŠIĆA: Evo kako možete da je se rešite!

Upala mišića rezultat je malih oštećenja koja nastaju usled intenzivnog rada mišića, a postoji nekoliko načina kako ih najbolje tretirati, ublažiti, ali možemo i preventivno delovati.

Evo koja su 3 najbolja rešenja za upalu mišića!

Aktivni odmor – dan nakon teškog treninga odlično je vreme za aktivni odmor. Snažne upale se obično javljaju dan, ali i nekoliko dana nakon treninga, međutim aktivni odmor poput laganog jogginga ili brzog hoda ubrzaće protok krvi, razmenu metabolita pa tako i oporavak mišićnih ćelija. Takav trening ne traje duže od 30-45 minuta i vrlo je lagan, a znatno će pridoneti bržoj adaptaciji i smanjiti upalne procese.

Cool down – trening ne sme završavati naglo i intenzivno. Nakon glavnog dela treninga trebao bi uslediti "cool down" period u kojem se laganom aktivnošću 5-15 minuta (jogging) i dugotrajnim istezanjem mišića (10-30 sekundi po vežbi) čime se opet ubrzava i povećava kvaliteta oporavka. Upale velikim delom budu intenzivnije i duže traju upravo zato što većina rekreativaca preskače ovaj deo treninga.

Masaža – kao i ostale metode, i masaža ima glavnu ulogu opuštanja mišića i ubrzavanja oporavka jer to je zapravo gotovo sve što možete napraviti kako bi se upala skratila i ublažila. Ako imate mogućnost priuštite sebi masaže uz vežbanje, a uz pomoć spužvastog valjka možete se i sami masirati. Takođe, važno je voditi računa o adekvatnoj ishrani; unos vitamina, minerala i proteina najvažniji su nutrijenti koji učestvuju u adaptaciji, izgradnji i oporavku mišića.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter