Izvor:
01.08.2016 u 03:04
0

ŽELITE ZATEGNUTE NOGE? Evo koje vežbe treba da radite

Najbolje i najefikasnije vežbe za vaše noge su čučnjevi i varijacije ove vežbe. Bitno je samo da se čučnjevi rade pravilno, da biste na najbolji mogući način aktivirali vaše nožne misiće.

Pokušaćemo da vam predstavimo različite vežbe za noge, koje će vam pomoći da pravilno fizički aktivirate vaše noge.

1. Osnovni čučnjevi

Osnovni čunjevi su vežba koju smo svi radili i koju možemo da radimo na bilo kom mestu. Bitno je samo da vežbu radite pravilno, kako bi imali dobre rezultate. Potrebno je da vam uvek budu ravna leđa, ispravljen vrat, a glava i pogled moraju biti uprti ispred vas, nikako na pod. Takođe, stopala su u svakom trenutku spuštena na podlogu, bez mehaničkog propinjanja na prste, a ako se baš ne možete suprotstaviti dizanju peta, opteretite taj deo stopala tegićima. Preporučuje se da linija do koje se spuštate u čučanj uvek bude na nekih 90 stepeni, dok za duboki čučanj idete ispod toga.

2. Čučnjevi sa šipkom

Slična vežba kao i obični čučnjevi, samo što vam je sada pomoćnik šipka. Sa vežbom krećete iz uspravnog položaja, a šipka sa opterećenjem vam se nalazi na ramenima. Gledate napred, kolena su blago raširena(u širini stopala) i blago povijena. Udahnite i počnite sa spuštanjima u čučanj. Trudite se da vam leđa uvek budu ispravljena i pri podizanju obavezno izdahnite.

3. Iskorak

Iskorak je vrlo korisna vežba i veoma dobro utiče na razvoj vaših nožnih mišića. Početni položaj je isti kao i kod čučnjeva sa šipkom. Iz početnog položaja napravite iskorak ka napred i spuštajte se do linije od 90 stepeni. Kada se vratite u početni položaj ponovite princip ali sa drugom nogom. Kao i kod svih vežbi sa čučnjevima, leđa su prava, pogled uprt ka napred, a noge u ravni sa telom.

4. Čučnjevi na spravi

Čučnjevi koji se izvode na spravi posebno su dobri za ljude koji imaju problema sa leđima. Pošto ste u ležećem pložaju, leđa su vam na osloncu, tako da ne može doći do nepoželjnih povreda ili istezanja. Spravu opteretite sa težinom koja vam odgovara i gurajte nogama. Efekat će biti isti kao kada radite obične čučnjeve. Sa ovom vežbom možete praviti veće opterećenje.

5. Vežbe za listove

Iako su čučnjevi glavna vežba za noge, ne smemo zapostaviti ni listove. Vežbe za listove se mogu izvoditi na svakom mestu. U teretani biće to sprava namenjena posebno za treniranje ove grupe mišića, ali odlične rezultate možete postići i kod kuće, vežbajući na dovratku (pragu). Ono što je važno je da vam pete budu podignute, tako da kada se propnete na prste efekat bude potpun.

Muskimagazin.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter