Izvor:
28.05.2018 u 14:15
0

FITNESS: Šta je zapravo funkcionalni trening?!

Pošto se kod nas sve više pojavljuju fitnes programi pod nazivom funkcionalni trening, red bi bio da objasnimo šta to zapravo znači, šta se može postići takvim načinom treniranja, za koga je napravljen i da li ima ograničenja.

Naziv “funkcionalni trening” nam dosta toga govori. Reč “funkcionalan” možemo definisati kao radni ili prilagođen životu i radu. Odatle zaključujemo da je funkcionalni trening ustvari bazična i osnovna visoko intenzivna fizička aktivnost.

Rekao bih da je funkcionalni trening napravljen kao bunt standardnom načinu treniranja kod koga je teg i kardio sprava glavno sredstvo za vežbanje. Nasuprot tome, funkcionalni trening nudi neke nove rekvizite ili one koji su po malo zaboravljeni u fitnes svetu. Tu pre svega mislim na kettlebell ili rusko zvono, lance i konopce raznih obima i masa, kamionske i traktorske gume, olimpijske šipke sa dosta tegova, vijaču, vratilo i razboj.

Postalo je normalno da se u svetu mode neki stilovi oblačenja nakon određenog vremena ponovo vraćaju i postaju hit, tako nešto je i sada trend u fitnes industriji. Veliki “fensi” fitness i wellness centri nisu više u modi, sada su “in” mali prostori u kome su osnovni gore nabrojani rekviziti glavno trening sredstvo.

Treninzi se organizuju po metodi krugova ili stanica gde svaki vežbač prolazi kroz niz osnovnih vežbi kao što su: mrtvo dizanje, nabačaj, izbačaj, Metson, više vrsta zgibova, propadanja i sklekova, vežbi sa medicinkom, raznih skokova, vežbi na vijači, udaranja maljem u gume, vučenja guma, vežbi sa kettlebellom.

Svaka od ovih vežbi su kompleksne i zahtevaju međumišićnu koordinaciju i veliku količinu energije i snage u mišićima. Iz tog ulga funkcionalni trening nije najbolji izbor za početnika jer je ipak potrebno malo iskustva i vežbačkog staža da bi se ceo trening sproveo i savladale tehnike izvođenja vežbi.

Ovim načinom treniranja možete regulisati svoju telesnu masu i smanjiti masne naslage ali takođe možete i uticati na povećanje mišićne mase, to šta ćete postići u najvećoj meri određuje način ishrane i metod funkcionalnog treninga.

Izvor: lepotaizdravlje.rs
Foto: Twitter/Aktivni.si

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter