Izvor:
01.06.2018 u 20:20
0

SPREMITE SE ZA LETO: Namirnice za održavanje idealne telesne težine!

Leto se približava i to je savršena prilika da skinemo koji kilogram jedući sveže, integralne namirnice. Evo koje vam posebno mogu pomoći da održite poželjnu liniju.

Jabuke. Jedna jabuka ima manje od 100 kalorija, a sadrži oko 5 g biljnih vlakana, a statistika pokazuje da na svakih 14 g biljnih vlakana koje unesete smanjujete ukupni kalorijski unos za 10%. Sjajno, zar ne, a uz to je izuzetno osvežavajuća i sočna, što je odlično leti.
Banane. Banane su južno voće, i mada se kod nas više koriste zimi, zapravo je leto pravo vreme za njih, zato što su odličan izvor kalijuma, a i hlade organizam. Međutim, u svrhu mršavljenja, bolje je jesti banane koje su blago nedozrele, jer sadrže skrob koji ne može da se svari, ali hrani korisne bakterije. Ideja: umesto sladoleda, izblendajte smrznute banane, pospite sa malo cimeta – i eto sjajnog letnjeg osveženja.
Zeleno lisnato povrće. Izuzetno je niskokalorično, bogato billjnim vlaknima i vitaminima i izuzetno zdravim fitohemikalijama. Spremite niskokaloričan letnji ručak tako što ćete na pari skuvati blitvu, spanać i sl, preliti sa malo ulja i začiniti po želji. I, naravno, dok je ima – koristite svakodnevno zelenu salatu!
Brokoli. Brokoli je niskokaloričan, a izuzetno bogat hanljivim materijama: kalijumom, kalcijumom, vitaminom C, kao i posebnom hemikalijom, sulforafanom, koja pokazuje izrazita antikancerogena svojstva. Najzdraviji je kad je kratko kuvan na pari (oko 5 min)
Šargarepe. Izuzetno su niskokalorične, a bogate biljnim vlaknima i beta-karotinom koji štiti kožu od oštećenja izazvanih suncem. Možete ih grickati sirove, ali ipak, da bi se njihove hranljive materije najbolje iskoristile, potrebno je malo masti, pa je možda najbolje da ih dodate u salatu
Ovsena kaša. Više istraživanja je ukazalo da osobe koe jedu ovsenu kašu za doručak duže ostaju site i manje jedu za ručak – što je odlično ako vam je namera da skinete koji kilogram.
Pirinač. Integralni pirinač je sjajan način da povećate unos biljnih vlakana. Pirinač je veoma uravnotežena namirnica i izvor energije koji može da zadovolji dnevne nutritivne potrebe za ugljenim hidratima, belančevinama i mastima. Više istraživanja ukazuje da osobe koje konzumiraju integralne žitarice, poput integralnog pirinča, imaju vitkiju liniju.
Mahunarke. Bilo da volite pasulj, sočivo ili pak naut (leblebiju), sve ove mahunarke su bogate proteinima i biljnim vlaknima, koje vas čine sitim bez previše kalorija. Jedno proučavanje je utvrdilo da je svakodnevna konzumacija mahunarki, bez ikakvih drugih promena u ishranu, tokom 6 nedelja dovela do blagog smanjenja težine. Kuvane mahunarke možete da dodate u svaku supu i varivo, salatu, ili da ih sameljete i dodate u umake.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter