Izvor:
25.09.2018 u 13:56
0

OZBILJAN PROBLEM: Gojaznost kod žena dovodi do oticanja urina iz bešike!

Mlade i sredovečne gojazne žene imaju dvostruko veće šanse da pate od inkontinencije, odnosno nevoljnog oticanja urina iz bešike, utvrdili su australijski naučnici.

Prema radu objavljenom u časopisu "Obisiti Rivjuz" (Obesity Reviews) naučnici su utvrdili da s porastom težine rastu šanse za nesposobnost zadržavanja urina, pa žene s umerenim viškom kilograma imaju 35 posto veće šanse za inkontinenciju, dok je rizik kod gojaznih dvostruko veći u odnosu na žene zdrave telesne težine.

Iako inkontinencija nije opasni zdravstveni poremećaj, ona može značajno uticati na kvalitet života žene, ističe naučni tim predvođen Tejlom Lamerton sa Univerziteta Kvinslend.

– Negativne zdravstvene posledice povezane s inkontinecijom su osećaj fizičke neprijatnosti, miris i sram, ističu oni.

To, pak, može uticati na "fizičku aktivnost, spavanje i lične odnose, kažu naučnici.

Kako bi utvrdili uticaj prekomerne telesne težine na nesposobnost zadržavanja urina, naučnici su proučili ranija istraživanja koja su sadržala podatke o telesnoj težini i inkontinenciji i koja su obuhvatila 47.293 žene mlađe od 55 godina iz šest zemalja: Australije, Francuske, SAD-a, Danske, Velike Britanije i Holandije.

Rezultati novog istraživanja pokazuju da višak kilograma izlaže riziku inkontinencije sve žene bez obzira na godine, kaže Džin Klark sa Medicinskog fakulteta Džons Hopkins u Baltimoru u američkoj saveznoj državi Meriland.

– Ljudi misle da je to nešto što pogađa samo starije žene, kaže Klark koja nije bila povezana s istraživanjem. Međutim, ovo pokazuje da može pogoditi i mlađe žene i da su višak kilograma i gojaznost faktori rizika.

Procene su da gotovo 50 posto žena u nekom trenutku života pati od inkontinencije, a manje od polovine potraži pomoć, kaže Klark.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter