TELO ĆE VAM BITI ZAHVALNO: Zašto je svaka kap vode važna za vaš organizam! (FOTO)

Kada bi vam neko rekao koliku snagu u sebi nosi samo jedna kapljica vode, da li biste mu verovali? U prirodi, voda pomera planine, dok je učinak za čoveka apsolutno nemerljiv.

Smanjenim unosom vode snižava se volumen krvi koji dolazi u bubrege, srce, mozak i mišiće, što može da ima posledice po opšte zdravlje. Sveža voda, tako dostupna, pomoći će vam da podignete nivo odbrane organizma od niza neprijatnosti i problema. Dobra hidriranost sprečiće glavobolje, malaksalost, zamor i nedostatak energije, mnoge kardiovaskularne probleme, ali uticati na ubrzanje metabolizma. 

Voda se gubi procesom disanja, znojenja, mokrenja i pražnjenjem creva, pa za jedan dan izgubimo oko 2,5 litara tečnosti. Da bi organizam dobro funkcionisao, potrebno je da nadoknadimo ovaj gubitak. Posebno je važno obratiti pažnju ako se aktivno bavimo fizičkim aktivnostima, jer se gubitak tečnosti značajno uvećava. 

„Usled povećanog stepena znojenja tokom sporta ili fizičke aktivnosti, posebno u toplom ambijentu, preporučuje se povećan unos tečnosti u skladu sa gubitkom. Najbolje je da se nadoknadi onoliko tečnosti koliko gubimo tokom epizode naprezanja, što lako možemo utvrditi iz razlike telesne težine pre i posle vežbanja. Tečnost valja unositi neposredno pre, tokom i nakon aktivnosti na svakih 10 do 15 minuta, idelano je da temperatura bude oko 10 do 12oC“, ističe profesor dr Sergej Ostojić lekar i fiziolog vrhunskih sportista sa višedecenijskim iskustvom. 

Iako pića kao što su mleko, sokovi, kafa i čaj sadrže veću količinu vode, ne treba zaboraviti da je čista voda najvažniji izvor tečnosti za funkcionisanje organizma. Trudnice i majke sa bebom treba da unose dodatne količine, kako se ne bi poremetio balans tečnosti i balans elektrolita u organizmu. 

Ne postoji organ u našem telu koji ne zavisi od pravilnog unosa vode. Svaka kap koju u sebe unesemo dragoceni je doprinos našem opštem zdravlju. Zato se potrudite da dnevne obaveze podredite svom telu i njegovim potrebama.

B92
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live