10 NAMIRNICA KOJE VAS UBIJAJU: Lista je predugačka! OVO izbacite iz ishrane već DANAS!

Neke od spornih namirnica pogoduju visokom pritisku, visokom holesterolu, bolestima srca, dijabetesu, Alchajmerovoj bolesti pa čak i raku. Ne zaboravite na gojaznost za koju se usko vežu anksioznost i depresija.

Paradajz iz konzerve - je skriveni izvor šećera koji kao što je poznato dovodi do povećanog rizika od gojaznosti, dijabetesa, bolesti srca pa čak i propadanja zuba. Kako bi izbegli skrivene šećere najbolje je da napravite sami sos, ali ako vam je to preambiciozno pažljivo čitajte deklaracije i birajte one s manjim udelom šećera i natrijuma.

Hamburgeri, salame, hrenovke - puni su soli, konzervansa i aditiva. Sve ove supstance mogu povećati rizik za obolijevanje od raka, srčanih bolesti, dijabetesa, a kod dece mogu uzrokovati probleme s učenjem i ponašanjem. Kako bi smanjili rizik radije kupujte meso u mesari od proverenih dobavljača nego u supermarketima, a navedene mesne prerađevine zaobilazite u širokom luku.

Biljna ulja - neka od tih ulja su GMO, a još uvek ne znamo koje su dugoročne posledice konzumacije takvih namirnica. Proverite nalepnicu i ako je ulje rafinisano, izbegavajte ga jer sadrži slobodne radikale koji mogu doprineti nastanku raka, ubrzati starenje i uzrokovati razne vrste problema. Odlučite se za zdrave alternative kao što su maslinovo ulje, kokosovo ili avokadovo ulje.
 

Prženi krompirići - sva hrana pržena u dubokom ulju sadrži opasnu materiju nazvanu akrilamid. Krompir nije izuzetak. Akrilamid povećava rizik od raka debelog creva, raka dojke, raka prostate i raka rektuma. Stoga izbegavajte krompiriće ili napravite zdraviju verziju kod kuće. Stavite malo maslinovog ulja na kriške krompira, posolite i ispecite urerni. Ukus je odličan.

Gotovi sosevi za salate - puni su šećera, veštačkih boja i kukuruznog sirupa koji sadrži puno fruktoze. Umesto gotovih preliva za salatu koristite limun,neko sirće u kombinaciji s maslinovim uljem.

Veštački zaslađivači - često su i gori od šećera. Veštački zaslađivač poput aspartama, notama, acesulfam kalijuma itd. Iako sadrže manje kalorija od šećera, još uvek mogu povećati rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, bolesti srca i metaboličkog sindroma. Iako je European Food Safety Authority (EFSA) donela stav da je aspartam štetan samo ako se koristi u velikim količinama, ipak je bolje zameniti ga s nekim od brojnih zdravijih alternativa belom šećeru poput agava sirupa, ksilitola i slično.

Hleb i testenina od belog brašna - belo brašno je oslobođeno prehrambenih vlakana, minerala i vitamina, a sve što dobijate su aditivi koji se koriste da bi se dobila bela boja hleba, produžio mu se rok trajanja i kako bi se lakše oblikovao. Iza toga leži rizik od dobijanja na težini, oštećenja štitne žlezde i oštećenja organa. Umesto rafinisanih jedite cele žitarice.

Energetske pločice s visoko fruktoznim kukuruznim sirupom - energetske pločice mogu biti dobre za sportiste kojima je potrebno puno energije za treninge, ali ako se ne bavite intenzivnom fizičkom aktivnošću bolje da ih izbegnete. Sadrže puno šećera i/ili visoko fruktozni kukuruzni sirup to je šećer je koji se nalazi u čak 75 posto hrane i pića koje kupujemo. Energetske pločice su u osnovi slatkiši puni kalorija, šećera i veštačkih sastojaka.

Kupovni voćni sokovi - ne verujte velikim šarenim oznakama na kojima piše da se sok sastoji od 100% voća. Komercijalni voćni sokovi uglavnom sadrže dodane šećere, boje, konzervanse i mogu izgubiti hranjivematerije tokom pasterizacije. Najsigurnije je da sami napravite sok.

Zašećerene žitarice za doručak - većina njih sadrži dodani šećer, veštačke boje, konzervanse i GMO, a hranjive materije koje su imale pre prerade oduzete su im u tom procesu. Umesto žitarica birajte ovas u koju možete dodati malo svežeg i sušenog voća i dobćete pouzdano zdrav i ukusan doručak.

 

Izvor:Espreso
Foto:Arhiva
 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16.10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Parovi - Nominacije
02:30 Parovi - Live