Izvor:
05.04.2019 u 11:47
0

DOBRO OBRATITE PAŽNJU: Evo kada treba da IZBEGAVATE povrće! Nije uvek dobro za vas!

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu kaže da oni koji piju "varfarin" i "acenokumarol", trebalo bi da izbegavaju namirnice koje sadrže mnogo vitamina K:

– Ovaj vitamin direktno blokira dejstvo lekova za zgrušavanje krvi i zato bi ograničeno trebalo jesti zelenu salatu, kupus, brokoli, šparglu, spanać, prokelj, avokado, pomorandže, peršun.

S obzirom na to da zeleno lisnato povrće sadrži dosta kalijuma, oni koji piju lekove za povišen pritisak, trebalo bi da ga jedu u manjim količinama.

– Kalijum iz povrća dospeva u krvotok i može da dostigne previsok nivo ukoliko osoba istovremeno uzima terapiju za hipertenziju, koja ima tendenciju da povećava nivo ovog minerala – kaže profesor Janković.

Izvesno povrće utiče i na nivo šećera u krvi

– Spanać i crni luk mogu da snize nivo glukoze, pa pacijenti sa dijabetesom koji piju lekove za regulaciju glukoze, trebalo bi češće da mere šećer kada jedu ovo povrće – upućuje naš sagovornik. – Crni luk može da promeni nivo leka litijuma u krvi zbog čega bi pacijenti koji ga piju trebalo da ga izbegavaju.

Iako se se savetuje da ishrana s proleća bude što bogatija svežim povrćem, gastroenterolog Srđan Marković iz Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara" kaže da to ne važi za one koji boluju od hroničnog gastritisa.

– Mnogi ljudi koji boluju od gastritisa dožive žarenje i bol nakon konzumacije crnog luka, belog luka ili paradajza – kaže dr Marković. – Osobe sa dijagnozom refluksnog ezofagitisa (GERB-a) takođe bi trebalo da izbegavaju paradajz, rotkvice, papričice, crni luk, sok paradajza, kisele krastavce. Nije neophodno potpuno da se izbace ove namirnice, ali je bolje da se jede bareno povrće ili povrće iseckano na sitne komade. Pacijenti sa zapaljenskim bolestima creva tokom pogoršanja stanja trebalo bi sasvim da izbace iz ishrane sveže voće i povrće.

Dovoljna je voda

Iako je poslednjih godina popularno da se zeleniš potapa u vodu sa sodom bikarbonom, čisti rastvorom sirćeta i limunovim sokom, stručnjaci su saglasni da to ne doprinosi uklanjanju ostataka pesticida. Oni ističu da je temeljno pranje hladnom vodom sasvim dovoljno i da se tako uklanjaju ne samo patogeni mikroorganizmi, već i pesticidi koji su ostali na površini biljke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter