Izvor:
10.04.2019 u 10:43
0

MUČENJE KOJE NE DAJE REZULATE: Šta naučnici kažu na temu gladovanja bez vežbanja?!

Ljudi koji se pridržavaju redukcijske dijete u nadi da će im to pomoći istopiti višak kilograma, a pri tome izbegavaju fizičku aktivnost, zapravo se muče bez veze. Naučnici tvrde da smanjeni unos kalorija bez fizičke aktivnosti neće stvoriti željene rezultate.

Nova studija pokazala je da smanjenje porcija ili zamena uobičajenih obroka zdravijom varijantom nisu dovoljni za značajnije smanjenje težine. Naučnice sa univerzisteta za zdravlje i nauku u Oregonu kažu da je za to kriv prirodni kompenzacijski mehanizam koji smanjuje fizičku aktivnost kao odgovor na smanjenje dnevnog unosa kalorija.

Sama promena prehrambenog plana neće vam pomoći da dosegnete održivu telesnu masu. Kombinovanje dijetne ishrane i fizičke aktivnosti jedini je način da postignete cilj, kaže voditeljka istraživanja Cameron Judy. Cameron i njena kolegica Elinor Sullivan provele su ovo istraživanje na 18 makaki majmunica.

Majmunice su nekoliko godina bile na dijeti sa visokim procentom masnoća, a potom im je prehrambeni plan promenjen i unos kalorija smanjen za 30 posto.

Mesec dana pažljivo je praćena težina majmunica i njihova fizička aktivnost. Do kraja meseca nije primećeno značajnije smanjenje težine, ali je primećena značajan promena u aktivnosti majmunica. Nakon smanjenja kalorijskog unosa pao je i nivo fizičke aktivnosti. Dalje smanjenje kalorija dovelo je do još značajnijeg pada fizičke aktivnosti.

Tri majmunice bile su izdvojene iz grupe i dobijale su uobičajene porcije hrane pa su svaki dan sat vremena provodile na traci za trčanje. One su, pak, izgubile na težini.

Studija je potvrdila postojanje prirodnog mehanizma koji u slučaju redukcijske dijete sprema energiju. Hrane nije uvek bilo u izobilju za ljude i životinje, pa su njihova su tela razvila strategiju kojom reaguju na fluktuacije u količini unesene hrane, kaže Cameron.

Istraživanje je objavljeno u Journal of Physiology – Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter