Izvor:
15.05.2019 u 08:18
0

Da li znate koja ishrana je prva preporuka za dug život i idealnu liniju? Predstavljamo vam Mediteransku dijetu!

Verujemo da se većina vas, samo kada čuje za reč dijeta, oneraspoloži se. Da li držati, kada i koju dijetu, a da bude delotvorna i ne našteti vašem zdravlju, pitate se? Ako tražite pravac ishrane koji će vam obezbediti vitku liniju, dugovečnost i opšte zdravlje, mediteranska dijeta je pravo rešenje za vas!

Mediteranska dijeta predstavlja zdrav plan ishrane, zasnovan na hrani i receptima u tipično mediteranskom stilu, koji je tradicionalno dominantan u zemljama Mediterana, sa obaveznim maslinovim uljem i čašom crnog vina dnevno. Akcenat je na što više voća, povrća, riba i žitarica.

I zvanična istraživanja su pokazala da mediteranska ishrana ne samo da smanjuje rizik od mnogih bolesti, već i unapređuje opšte zdravlje organizma. Ta činjenica je povezana sa snižavanjem "lošeg" LDL mediteranska holesterola, koji glavni “krivac” stvaranja masnih naslaga u arterijama, i začetka mnogih, pre svega kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, ishrana ima pozitivna dejstva i u borbi sa karcinomom, Alchajmerovom i Parkinsonovom bolešću.

Iz ovih razloga za svaku je preporuku odraslim osobama da prilagode stil ishrane u skladu sa mediteranskom dijetom, radi prevencije većih hroničnih bolesti.

Koje se namirnice preporučuju u mediteranskoj dijeti?

Mediteranska dijeta se bazira na povrću, voću, orasima i drugim koštunjavim plodovima, mahunarkama, krompiru, hlebu od celih zrna, začinima, ribi, plodovima mora, i ekstra devičanskom maslinovom ulju kao glavnom izvoru zdravih masti.

Dozvoljeno je povremeno korišćenje piletine, jaja, sira i jogurta, kao i zamena višemasnih mlečnih proizvoda obranim mlekom, jogurtom bez masti i nemasnim sirevima. Savetuje se izbegavanje i minimalno konzumiranje crvenog mesa, kao i voćnih sokova koji imaju visok sadržaj šećera.

Preporuka je, a svakako može biti i zadovoljstvo- čaša, do dve, crnog vina uz ručak ili večeru, i to samo ako vam zdravstveni uslovi to dozvoljavaju. Za one koje ne konzumiraju alkohol, sličan efekat može imati sok od bobičastog voća- borovnica, malina, grožđa, po mogućstvu, bez dodatog šećera.

Šta je potrebno izbegavati u mediteranskoj dijeti?

Savetuje se izbacivanje šećera iz ishrane – naročito slatkiša i gaziranih i negaziranih sokova, belog hleba i drugih namirnica od belog brašna, kao i svih mesnih prerađevina poput pašteta, salama, viršli, kobasica. Umesto margarina i rafinisanih ulja treba koristiti maslinovo ulje, a umesto maslaca puter od kikirikija. Unos soli je poželjno svesti na minimum, a za jela koristiti biljke i ostale prirodne začine.

Mediteranska dijeta je ukusan i zdrav način ishrane koji nije teško pratiti, i pomoću nje možete dosegnuti i dobro zdravlje i vitku liniju.

A, ako vas generalno interesuje zdrav način života i ostali učinkoviti programi ishrane, i kako zdravo smršati, možete pročitati više o tome OVDE.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter