Izvor:
31.05.2019 u 10:31
0

CRNI LUK JE SKUPLJI OD BANANA! Da li će pasti ove drastične cene?!

Ozbiljne količine luka se praktično bace, zbog truljenja tokom vađenja.

Kao da smo zemlja Afrike, u Srbiji je ovih dana cena crnog luka prestigla cenu banana! Proizvođači i trgovci objašnjavaju da je ipak reč o privremenom kretanju cena na tržištu, da se trenutno prodaje uvozni luk, a cena će početi da pada kada stigne domaći.

Cena crnog luka u Srbiji varira tokom cele godine, kreće od 120 do čak 150 dinara za kilogram, dok je, na primer, cena kilogram banana od 100 do 140 dinara. Trgovci trenutno najveće količine crnog luka uvoze iz nekoliko zemalja bivšeg SSSR-a, kao što su Ukrajina i Belorusija, ali i iz Albanije, dok manje količine stižu iz zemalja centralne Evrope, pogovoto Holandije koja je najveći proizvođač crnog luka, ali su zbog prethodnih ekstremnih suša prinosi u toj zemlji bili bitno manji, što se odrazilo i na količinu za izvoz.

Ovo je samo trenutni skok cene, koji je diktiran upravo smanjenim količinama uvezenog crnog luka sa područja centralne Evrope. Cena će, međutim, početi da pada čim na tržište stignu dovoljne količine domaćeg crnog luka, takozvane šutke koja je tek počela da se pojavljuje. Kao što je to bio slučaj i ranije, kada imamo dovoljne količine domaćeg luka, njegova cena sedmicu za sedmicom pada u proseku za pet dinara, tako da već za nekoliko nedelja cena neće biti preko 90 dinara u maloprodaji – objašnjavaju domaći trgovci iz nekoliko veleprodaja.

Srbija se, kako se navodi u studiji koju je sprovela konsultantska kuća SEEDEV uz podršku projekta GIZ, nalazi na 62. mestu po proizvodnji i 54. po izvozu crnog luka u svetu. Po procenama stručnjaka, u našoj zemlji se crni luk gaji na oko 5.000 hektara, gde skoro 2.000 hektara otpada na Vojvodinu. U zavisnosti od sezone, u Srbiji se godišnje proizvede između 30.000 i 50.000 tona luka, što su sasvim dovoljne količine, kako procenjuju poljoprivredni stručnjaci, da se podmire sve domaće potrebe. Tokom dobrog dela godine, međutim, Srbija ovaj luk uvozi.

Jedan od razloga je potpuno destimulativna cena crnog luka za domaće proizvođače, koja je niska i u otkupu i u prodaji. Poslednja otkupna cena se kretala od pet do osam dinara po kilogramu kod većine manjih proizvođača, a samo veoma mali broj profesionalnih povrtara ostvario je od 12 do 15 dinara po kilogramu. Kada se odbiju troškovi, dogodilo se da je lane dobar deo proizvođača odustao od proizvodnje – pričaju vojvođanski proizvođači.

Sledeći problem jeste da se ozbiljne količine praktično bace, zbog truljenja tokom vađenja. Procena je da čak do jedne petine godišnje proizvodnje luka u Srbiji tako propadne.

Cena crnog luka od početka 2019.

januar 80-130 dinara

februar 80-120 dinara

mart 80-120 dinara

april 100-120 dinara

maj 110-150 dinara

Izvor: Espreso.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter