Izvor:
10.06.2019 u 19:26
0

PROLEĆNI LEK IZ PRIRODE: Dignite imunitet pomoću zove!

Od davnina je poznato da je zova lekovita cela. Ponegde se koriste listovi i kora, naročito na severu Evrope. Plodovi i kora se skupljaju na jesen, veliki, razvijeni listovi mogu da se upotrebljavaju tokom celog perioda vegetacije, a zlatkastobeli cvet se bere od maja, i to najbolje dalje od saobraćajnica, gde nije zagađena priroda.

Kod nas se najviše koriste cvetovi zove koji su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotinom i vitaminom C. U bobicama se mogu pronaći alkaloid, karotin i tanini. Bobice zove sadrže i organske kiseline, te vitamine A, B i C. Glavni razlog lekovitosti zove je u flavonoidima koje sadrži jer su oni moćni antioksidansi koji štite ćelije od oštećenja.

Listovi za obloge

Korisna lekovita svojstva zove preporučuju se u lečenju degenerativnih bolesti, u prevenciji karcinoma, za jačanje imuniteta i sprečavanje gripa i prehlade. Zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje, pa se sirup preporučuje kod upale disajnih organa, olakšava simptome astme, ublažava probleme izazvane polenskim alergijama jer pospešuje izlučivanje toksina putem limfotoka. Oblozi od zove primenjuju se kod akni i osipa na koži, odličan je laksativ i diuretik, pa pomaže pri mršavljenju.

Ne bere se posle kiše

Cvetove zove se beru kada je napolju suvo i toplo. Posle kišnog perioda sačekajte da prođe nekoliko suvih dana i tek onda berite cvetove, nikako posle kiše. Koristite ih neposredno nakon branja, a na vama je da odaberete način na koji ćete ih upotrebiti. Ako ih sušite, uvežite po nekoliko cvetova i okačite ih naopako na promaji. Na taj način cvetovi će zadržati prirodnu belo-žućkastu boju. Osušene cvetove samljite i čuvajte u tegli, na suvom i tamnom mestu najviše godinu dana. Ako cvetovi potamne nemojte ih koristiti.

Cvet se termički obrađuje

Zbog određenih hemijskih svojstava cvet zove ne treba da se konzumira bez kuvanja ili neke druge termičke obrade. Jesenje bobice su jestive, ali mogu da izazovu mučninu i povraćanje. Zova se ne preporučuje trudnicama i ženama koje doje, bar ne u velikim količinama.

Sok, leči i osvežava

Ako rešite da sami napravite sok, evo jednostavnog recepta. Od 50 cvetova zove, 4 limuna, 4 l vode i 1 kg meda možete dobiti desetak flaša od pola litra soka. Cvetove dobro operite, prelijte vodom i ostavite da odstoje 24 sata. Potom stavite da provri, dodajte med i mešajte pet minuta da se otopi. Sklonite s vatre, dodajte sok od limuna i razlijte u flaše koje treba čuvati u frižideru ili na hladnom, tamnom mestu. Za čaj je dovoljno da kašiku suvih cvetova prelijte šoljicom ključale vode i posle 15 minuta procedite.

Kako i kada se upotrebljava

Topao čaj pomaže pri lečenju viroza, gripa i prehlade, a ublažiće kašalj i osloboditi disajne puteve. Prohlađen čaj je odličan za ispiranje grla kod upale krajnika ili gnojne angine. Mlak čaj povoljno deluje na kožu i umiruje oči, a za obloge se koriste sveži listovi zove. Usitnite ih, stavite u gazu i stavite na bolna mesta.

Blic Žena
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter