Izvor:
14.06.2019 u 15:50
0

SVE ZDRAVSTVENE PREDNOSTI OVE NAMIRNICE: Kako je možete upodrebiti za negu lica i tela?

Kokosov orah koristi se na razne načine, kao hrana i piće, dodatak jelima i kolačima, u kozmetici, ali i kao lek. Kokos se lako vari, a bogat je brojnim vitaminima i mineralima, a jedan deo njegove hranljivosti leži u činjenici da sadrži masne kiseline koje se uspešno bore protiv raznih bolesti. Pročitajte u nastavku sve zdravstvene prednosti ove namirnice, ali i kako je možete upotrebiti za negu lica i tela.

Ova namirnica jedan je od najboljih boraca protiv slobodnih radikala, jer je nerafinisano i ispunjeno osnovnim antioksidantnim komponentama. Dokazano je i da kokos ima antikancerogena svojstva koja naročito pomažu u borbi protiv raka debelog creva i raka dojke.

Protiv bolova

Kako stručnjaci tvrde, najčešći razlog bolova u organizmu je dehidratacija. Stoga se onima koji imaju česte bolove preporučuje da piju kokosovu vodu, tečnosti iz mladih, zelenih plodova kokosove palme, koja je najbolji prirodni izvor kalijuma. Kalijum je najbolji način da povratite hidriranost u ćelije i da se skoro trenutno rešite boli.

Mršavljenje

Kokos je voće koje se u našim krajevima retko konzumira, a ima pozitivan efekt na celokupan probavni sistem jer se lako vari i bogat je hranljivim materijama i mineralima. Sirovo kokosovo meso osiguraće vam dodatne doze proteina, a uz to sadrži i organski sastojak koji ima antibakterijsko dejstvo štiti jetru od oštećenja koja mogu uzrokovati alkohol i drugi toksini. Kokosovo mleko je bogato zdravim uljima koja pomažu našem organizmu u borbi protiv lošeg uticaja slobodnih radikala i održavanju ravnoteže probave i metabolizma. Kokosovo ulje pak, smanjuje apetiti i pospešuje sagorevanje masti, naročito u predelu struka i stomaka. Pored toga, kokosov orah štiti jetru i poboljšava imunitet.

Jača srce i štiti kardivaskularni sistem

Velike količine MCTs u kokosu povezuju se sa poboljšavanjem zdravlja kardiovaskularnog sistema. Kokosovo ulje puno je zasićenih masti, koje ne škode masnoćama u krvi, već zapravo povećavaju dobar holesterol u telu, a smanjuju količinu lošeg. Ova namirnica, takođe, poboljšava faktor koagulacije krvi i antioksidativni status, te ako imate problema sa holesterolom i kardiovaskularnim sistemom uopšte, treba obavezno da uvedete kokos u svoju ishranu.

Reguliše šećer u krvi

Kokos je bogat izvor dijetalnih vlakana, a novija istraživanja pokazala su da hrana bogata vlaknima smanjuje nivo šećera u krvi, štiti od dijabetesa i jača imunitet. Kokos je, naime, jedna od najboljih namirnica za održavanje zdravlja krvi. Još jedna ključna prednost kokosovog ulja je to što sadrži antioksidanse za zaštitu od topline i slobodnih radikala.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter