Izvor:
06.09.2019 u 20:10
0

OBAVEZNO PROBAJTE: Kamilje mleko i brojne pogodnosti koje pruža!

Izgleda da je mleko od kamile najnoviji trend u ishrani.

Već tradicionalno osnovno sredstvo u severnoafričkim dijetama, mleko od kamile ima dvostruku količinu gvožđa i vitamina C, a postalo je poznato po brojnim zdravstvenim prednostima.

Nije čudo što polako dobija na popularnosti širom sveta, pri čemu se očekuje da će tržište porasti za gotovo 10%.

Ako želite da probate, dajemo vam 7 razloga zašto bi trebalo to da uradite!

1. Ima brojne zdravstvene koristi

Tradicionalno se smatra da mleko od kamile ima lekovita svojstva koja imaju potencijalne zdravstvene koristi. Ono je zapravo najbliže ljudskom majčinom mleku i ima neverovatno visok nivo hranljivih materija i bioaktivnih komponenti. Mleko samo po sebi sadrži i male količine holesterola i laktoze – mlečnog šećera – uz vrhunski zdrav sadržaj masti. Neki od hranljivih sastojaka su velike količine vitamina B, kalijuma, magnezijuma, bakra, natrijuma, cinka, plus sadrži daleko veći procenat proteina od ostalih izvora na tržištu. Takođe povećava broj specifičnih dobrih bakterija u crevima, što ga čini idealnom opcijom za one sa probavnim smetnjama.

2. Istraživanje pokazuje da pozitivno utiče na one koji imaju autizam

Za ovu konstataciju potrebno je više istraživanja, ali određena medicinska istraživanja sugerišu da je mleko kamile stvorilo pozitivan uticaj na decu sa autizmom kako bi im pomoglo da poboljšaju tehnike ponašanja, uključujući kontakt očima, komunikaciju, emocionalno izražavanje i samoorganizaciju.

3. Oni koji pate od laktozne intolerancije mogu da ga piju

Svako može da pije mleko od kamile – čak i novorođenčad. Pokazalo se da je pogodno i za osobe koje ne podnose laktozu. Glavni razlog zašto je bolji izbor je jer ne sadrži beta-laktoglobin, protein koji se nalazi u kravljem mleku i koji izaziva alergijske reakcije. Nedavno istraživanje je pokazalo da manje alergena u opadajućem redosledu poseduju mleko ljudi, kamila, ovca i koza.

4. Možete ga pronaći u nizu proizvoda, a ne samo kao mleko

Mleko od kamile možete pronaći u obliku svežeg mleka, aromatizovanom mleku, određenim sirevima, sladoledu, jogurtu i mleku u prahu, pa su mogućnosti obilne. Ako niste sigurni, probajte mleko kamile uz kašu, kafu ili žitarice.

5. Ima duži rok trajanja

Pored toga što je masnije od ostalih vrsta mleka na tržištu, mleko kamile takođe ima duži rok trajanja. I biljna i mlečna industrija imaju veliki uticaj na životnu sredinu širom sveta. Neki od nedostataka konzumiranja mleka na biljnoj bazi su potencijalne genetske modifikacije biljaka, loša upotreba zemljišta, velika potrošnja vode. Mleko od kamile je bolja opcija, jer kamile nisu životinje preživačkih vrsta poput krava, tako da proizvode znatno manje metana u poređenju sa njima.

6. Ukus se ne razlikuje

Većina osoba koje su probale mleko kamile kažu da ima ukus baš kao kravlje mleko. Ako se ikada odlučite da probate, očekujte da bude malo slano, ali isto tako glatko, osvežavajuće i jako.

7. Mleko kamile ima antivirusna svojstva

Pored brojnih zdravstvenih koristi, mnogi istraživači veruju da komponente mleka od kamile imaju antibakterijska svojstva. Neki naučnici veruju da mleko kamile deluje protivupalno, smiruje upale prouzrokovane disfunkcijom imunog sistema.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter