KULINARI, PAŽNJA: Nikako ne podgrevajte ove namirnice!

 

Bez obzira na to koliko je neko jelo dobo pripremljeno ili ukusno kada je toplo, njegovo podgrevanje može učiniti da više ne bude tako ukusno ili da čak postane otrovno.

Pročitajte koje su to namirnice u pitanju.

CELER

Celer sadrži nitrate koji se pretvaraju u toksične nitrite i karcenogene nitrosamine posle podgrevanja. Zato, ono što sadrži celer u sebi, kao na primer krem supa od celera, nemojte podgrevati.

JAJA

Retko se dešava da neko podgreva kuvana jaja, omlet ili nešto treće što sadrži jaja, ali moramo da vas upozorimo da je podgrevanje jaja opasno jer ona tada postaju otrovna.

SPANAĆ

Mnogi već znaju za ovo i pridržavaju se toga. Spanać je, kao i celer, pun nitrata koji postaju nitriti i nitrosamini posle podgrevanja. 

PEČURKE

Pečurke umeju da zavaraju-i pored toga što imaju visok procenat proteina, vitamina i amino kiselina, vrlo često se teško vare. Ukoliko ih podgrejete, problem postaje još veći-struktura proteina u pečurkama se menja i to dovodi do nadimanja i bolova u stomaku.

KROMPIR

Sasvim neočekivano i krompir se našao na ovoj listi. Podgrejan krompir gubi svoj ukus i zdrava svojstva. U nekim slučajevima može dovesti i do botulizma (ukoliko se čuva pod folijom na sobnoj temperaturi).

PILETINA

Kada se podgreva pileće meso dolazi do promene strukture proteina i to može dovesti do problema sa varenjem.

PIRINAČ

Pirinač je bogat vitaminima, mineralima i amino kiselinama, ali takođe sadrži spore bakterija koje “prežive” i termičku obradu. Ukoliko se pirinač ostavi na sobnoj temperaturi nakon pripreme, bakterije se množe i to može dovesti do trovanja hranom. Najbolje je pirinač jesti odmah ili ga ostaviti u frižider. Naravno, bez podgrevanja. 

 

Ona Zna
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro