Izvor:
29.09.2019 u 01:45
0

NUTRICIONISTI SAVETUJU: Ubacite OVU namirnicu u ishranu i smršaćete!

Orašasto voće je veoma zdravo i sadrži dosta nutrijenata, ali zbog toga što ima i prilično kalorija, mnogi ga izbegavaju.

E, pa, ne bi trebalo da ih izbegavate jer istraživanja pokazuju da konzumiranje samo jedne šake orašastih plodova dnevno može da vam pomogne da sačuvate vitku liniju.

Uprkos tome što su kalorični, naučnici tvrde da grickanje ovih plodova, umesto čipsa i kolačića, može da snizi rizik od gojaznosti za skoro četvrtinu. To je dokazano studijom koja je trajala 20 godina, okupila je 300.000 učesnika od 24 do 75 godina, i utvrdila da je povećan unos orašastog voća povezan sa 23 odsto nižim rizikom od gojenja.

Naučnici su uporedili i kako na kilažu utiče ista količina orašastih plodova i drugih grickalica – oni ljudi koji su jeli samo 14 grama orašastog voća umesto 14 grama grickalica, smanjili su telesnu težinu za pola kilograma do kilograma za godinu dana.

Naučnici objašnjavaju da je verovatno reč o tome da visok sadržaj vlakana u orašastim plodovima ljude duže drži sitim. Pored toga, vlakna se dobro vezuju za masti u organizmu, podstičući sagorevanje više kalorija.

Studija je dokazala i da visok sadržaj nezasićenih masti u orašastim plodovima povećava potrošnju energije u stanju mirovanja, sprečavajući gojenje.

Naravno, jasno je da ako jedete previše orašastih plodova da ćete se ugojiti – ali je bolje da grickate to nego neke nezdravije varijante, umereno naravno.

Mondo
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter